14.3 C
Amposta

Un laboratori 3D permet simular cirurgies complexes a l’Hospital de Tortosa

L'ICS de l'Ebre consolida una prova pilot en una unitat permanent per planificar intervencions quirúrgiques

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El projecte pilot de tecnologia 3D que l’ICS Terres de l’Ebre va posar en marxa al setembre s’ha convertit i consolidat en el Laboratori 3D Atmosfera. Es un espai tecnològic 3D on un equip multidisciplinari ajuda als professionals sanitaris de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) per planificar i simular intervencions quirúrgiques complexes. L’eina permet reconstruir en tres dimensions una regió anatòmica amb imatges d’una tomografia computada o d’una ressonància magnètica i simular l’operació per comprovar si és viable. Durant la prova pilot, Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica ha fet una quinzena d’intervencions quirúrgiques ajudades per la tecnologia 3D, entre les quals la fractura d’una escàpula o un tumor vertebral.

Aquesta pràctica ara s’estendrà a les cirurgies d’altres especialitats de l’HTVC. Les eines tecnològiques del Laboratori 3D Atmosfera permeten imprimir rèpliques anatòmiques del pacient en tres dimensions amb les quals els facultatius poden practicar prèviament a la intervenció o seleccionar el material d’osteosíntesi o prostètic a implantar. Els models impresos també s’usen a la consulta per explicar i informar de la patologia al pacient i familiars.

La impressió 3D també facilita el disseny de productes sanitaris personalitzats al pacient per millorar la precisió de la tècnica quirúrgica, minimitzar el temps quirúrgic i afavorir “una millor i més ràpida recuperació postoperatòria”.

Pel que fa a projectes de docència, altres simulacions o projectes d’Investigació i Desenvolupament, permet imprimir fins i tot diferents textures i materials per simular teixits anatòmics com la pell, els ossos o les vísceres.

El laboratori s’ha ubicat a l’Hospital de Tortosa i té dues dues impressores específiques, així com un programari de reconstrucció i disseny 3D mèdic específic. L’equip està compost pel doctor José Miguel Molina Márquez, traumatòleg i coordinador del projecte; Èric Barreda Prades, enginyer biomèdic especialitzat en disseny, programació i impressió 3D; i els tècnics de radiodiagnòstic Marta Provencio Ferreres i Miguel Ángel Armengod Navarro.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -