14.3 C
Amposta

Un home troba al Pinell de Brai un explosiu de 45 quilos de la Batalla de l’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El dissabte dia 16 d’abril un ciutadà que passejava per un paratge pròxim al camí de l’ermita de Santa Maria de Magdalena, al terme del Pinell de Brai, a la Terra Alta, va localitzar amb un detector de metalls un objecte que semblava un projectil d’artilleria. Davant d’aquest fet, va avisar els serveis d’emergències.

En tractar-se d’un avís per troballa d’explosiu se’n va fer càrrec la Guàrdia Civil que, després de verificar els fets, va activar els especialistes TEDAX, els quals van identificar un projectil explosiu del calibre 155 mm usat a les peces d’artilleria 1155/13 Schneider. El projectil tenia un pes de 45 quilos i conservava la seua espoleta, fet que el feia encara més perillós. L’espoleta és l’element que inicia la càrrega explosiva en rebre, generalment, un impacte.

Aquesta peça d’artilleria va ser llançada probablement durant la Batalla de l’Ebre i per motius que es desconeixen, en impactar contra el sòl, no es va activar. Com que a la zona de la troballa hi havia una abundant massa forestal i no reunia les condicions òptimes de seguretat per a la seua detonació, es va procedir a la retirada i destrucció en una pedrera propera.

Des de l’any 1985 el TEDAX de la Guàrdia Civil ha destruït 2.113 artefactes explosius procedents de la Guerra Civil, 602 dels quals s’han recuperat de la Terra Alta. És freqüent que els veïns que resideixen prop de les zones on es van lliurar batalles durant la Guerra Civil, trobin restes d’armes, municions i magranes. De fet, durant aquest mateix cap de setmana l’equip TEDAX va haver d’intervenir novament a la localitat de Gandesa després de la troballa d’una granada de morter de 50 mm, que també va destruir.

Redacció – V. Ll.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -