14.3 C
Amposta

Un enginyer del MIT-Harvard defèn l’informe que relaciona els sismes amb la planta Castor

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Redacció.- Rubén Juanes, enginyer i redactor de l’informe del MIT-Harvard sobre el projecte Castor, ha comparegut aquest dilluns a la comissió d’investigació del Parlament, i ha lamentat que es qüestioni l’estudi per no portar el segell explícit de les universitats. Juanes ha defensat que l’informe s’ha fet amb “un mecanisme rigorós” i que ha estat “sempre, des del principi” reconegut pel MIT com a “outside activity” dels seus experts. “És un projecte de consultoria clar com l’aigua. Mai vam pretendre el contrari. L’informe no fa referència al MIT i a Harvard excepte en les nostres afiliacions. No és oficial ni és no oficial. Està fet per experts multidisciplinaris d’aquestes universitat”, ha explicat.

uanes ha defensat que mai s’ha pretès confondre sobre l’autoria de l’informe MIT-Harvard del Castor ni s’ha intentat “cap ambigüitat”. L’enginyer del Massachussets Institute of Technology ha explicat que en els contractes dels professors d’aquestes universitats s’inclou un 20% de la seva dedicació per fer treballs exteriors aliens al que fan als centres de recerca. Es coneix com “outside activity” i ha assegurat que el MIT i Harvard, com la majoria d’universitats, “emfatitzen perquè es faci ús d’ell”. “És el mecanisme pel qual aquest grup d’experts de diverses disciplines emprenem l’estudi del Castor”, ha subratllat.

Els autors de l’informe van rebre la comunicació del govern espanyol i Enagás va liderar contractualment el treball. “Des del principi ha estat reconegut des del MIT com ‘outside activity’. Mai van pretendre una altra cosa. Les hores que li vam dedicar estan registrades internament en les respectives universitats”, ha explicat. “Per sort, a nosaltres, que no estem aquí, ens rellisca el que diguin, però si és qüestió de comparar currículums o estudis, es comparen”, ha sentenciat l’enginyer.

Juanes ha dit als parlamentaris que “seria injust” assegurar amb rotunditat que la crisi sísmica és podria haver anticipat “amb els estàndards de la indústria del moment que es va executar la injecció de gas”. L’enginyer però ha ratificat “totes i cadascuna de les conclusions, respecte els estudis fets amb anterioritat com amb posterioritat”, ha assenyalat. Reconeix que és un informe “postmortem” del Castor però que deixa clara la relació de la sismicitat que es va produir a la costa de l’Ebre i de Castelló amb la injecció del gas matalàs prop de la falla d’Amposta. També s’assenyala que l’increment de la pressió i dels tempos d’injecció van estressar ramificacions de la falla. L’enginyer de MIT ha refusat valorar els riscos del desmantellament de la plataforma del Castor, ni ha volgut emetre cap judici al respecte.

Urtasun assenyala la via de l’ajut il·lícit

També ha comparegut a la comissió l’eurodiputat Ernest Urtasun que aposta per mantenir “oberta la batalla” per declarar com “ajuts il·legals” els bons emesos pel Banc Europeu d’Inversions (BEI ) per al finançament del projecte Castor, ja que mai abans el banc públic havia inclòs una clàusula de cobrament automàtica si la inversió fracassava, com es va donar el cas. Per evitar que al final se socialitzin les pèrdues de la instal·lació gasista, Urtasun demana que els representants polítics de les diferents administracions intentin declarar “clàusula abusiva” també el pagament de la indemnització a Escal UGS i així, l’empresa hauria de tornar el rescabalament.

“El risc” ara, ha denunciat, és que el crèdit d’Enagás per pagar a l’exconcessionària s’acabi costejant amb els pressupostos generals de l’Estat, un cop el Suprem ha anul·lat que se sufragui a través de cànons i peatges a la factura dels clients de gas. “Seria escandalós que quedés com un rescat”, ha dir l’eurodiputat.

També ha demanat al BEI un comportament “socialment més acceptable” perquè deixi de finançar projectes que van en contra dels acords marc en defensa del medi ambient, així com que faci operacions a través de paradisos fiscal com va fer amb el Castor. Per corregir el greuge que ha causat, Urtasun també demana al Banc Europeu Inversor que participi en el finançament del desmantellament de les instal·lacions del Castor, sobretot tenint en compte que l’informe MIT-Harvard assenyala les possibilitats de tornar-les a posar en marxa.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -