14.3 C
Amposta

La gestió forestal, un procés dinàmic

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La gestió forestal és un procés de complexa planificació per fer una bona tasca d’administració i un bon ús dels boscos. Podem dir que és un procés dinàmic i que un dels seus objectius és millorar i mantenir els valors econòmics, socials i ambientals en benefici de tots els ciutadans, que els podran gaudir amb tota garantia i també els hi garanteix el seu futur. Aquesta gestió és molt diversa en aspectes tècnics, científics, econòmics o legals tant de boscos naturals com plantats.

Podem relacionar la gestió amb accions per mantenir i salvaguardar els ecosistemes forestals i les seves funcions. També el tenim relacionat amb la neteja del sotabosc i que cal tenir en compte. Per fer una bona gestió és necessari mà d’obra, que els Ajuntaments poden posar a través de plans d’ocupació. Em consta que alguns ja ho fan, doncs a la nostra comarca gairebé tots els termes municipals tenen bosc. La gestió forestal te com a referència en la seva aplicació set elements claus que són l’extensió dels recursos forestals: la salut, vitalitat del bosc, la protecció dels seus recursos, la diversitat biològica del bosc, les funcions productives, les socioeconòmiques dels seus recursos i per últim, les legals.

Des del punt de vista ecològic, els boscos són molt importants perquè ajuden a la regulació hídrica, protegeixen el sol, ajuden a mantenir la biodiversitat i contribueixen a la reducció dels gasos efecte hivernacle. Una de les coses vitals pels boscos és el procés de certificació forestal, que és un valor afegit del bosc i una eina important al seu servei, que avala la conservació dels seus recursos naturals mitjançant un segell que garanteix als consumidors que el producte que compren és el resultat de feines responsables i que s’actua amb criteris econòmics, ambientals i socials. Tota la fusta que es ven d’un bosc amb segell de certificació, té la garantia que és el producte d’una bona gestió sostenible.

El concepte que es fa servir de gestió forestal sostenible és un concepte multidimensional que segons les Nacions unides és dinàmic i evolutiu, i té com a objectiu millorar i mantenir els valors ja referits: ambientals, socials i econòmics, de tots tipus de boscos per les generacions presents i futures. El fet que el sotabosc estigui net evita la sinistralitat dels focs a l’estiu, freqüents en la nostra comarca. La calor i el fet que aquesta gestió encara no arriba a tot arreu, fa que augmenti la perillositat del foc així com els que són intencionats, que segons les estadístiques són els menys habituals. Cal des de tots els àmbits, treballar per una gestió forestal sostenible, ja que és la garantia de prevenció i salut medi ambiental pels nostres boscos. Pensem-hi.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -