Serra del Tormo és un formatge de la Torre de l’Espanyol, un petit poble de la Ribera d’Ebre. Està elaborat per Julio Manero a la formatgeria familiar Formatges Artesans Serra del Tormo situada a peu de la serra que li dóna nom. Les seues ovelles viuen i s’alimenten en les pastures d’aquestes muntanyes, a la falda de la serra del Tormo, al terme municipal de la Torre. Són una empresa artesana alimentària, de caràcter familiar, i fa vint anys que es dediquen a la ramaderia.
Estan orientats a la producció de llet d’ovella, alimenten els seus ramats amb les màximes garanties perquè la llet que donen sigui de la màxima qualitat i els permeti obtenir un excel·lent producte final. Les ovelles es munyen dues vegades a el dia i això garanteix la màxima higiene en la recollida de la llet, base de tot el procés.
Posteriorment es trasllada aquesta a la formatgeria on s’iniciarà el procés d’elaboració. Un cop arriba a la formatgeria, es posa a la cisterna de quallar. La quallada es fa entre 32 i 37 graus, amb l’addició de quall animal. En la fase posterior, se separa el sèrum de la quallada tallant la massa que fan que pugui sortir el líquid retingut. Quan es troba un punt de formatge de la mida desitjada, se separa del sèrum, es talla en blocs la quallada, s’emmotlla i premsa. El següent procés és el salat, l’assecament i el pas a la cambra de maduració, on s’aconseguirà mitjançant la regulació de la humitat i la temperatura, el gust i la textura que caracteritza el formatge curat. Després de 5 o 6 mesos el formatge està a punt de sortir al mercat.
El formatge curat Serra del Tormo s’elabora exclusivament amb llet crua d’ovelles del ramat propi. En el seu interior la pasta és de color ivori amb una textura dura i compacta. El sabor en boca és agradablement salat i intens, amb un regust lleugerament picant molt agradable i subtil al final.
Aquest formatge el pots adquirir a venda directa durant tot l’any a l’explotació i també venen a botigues especialitzades, restaurants i distribuïdors. El Serra del Tormo Curat va obtenir la medalla d’or en el concurs de formatges artesans Lactium 2009 de Vic, i també ha estat premiat dues vegades amb el bronze al millor formatge d’ovella als World Cheese Awards, els anys 2016 i 2019. Forma part de l’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà (ACREFA) i de la Federació d’Entitats Catalanes de Ramaders d’Oví i Cabrum (FECOC).
Redacció – V. Ll.