14.3 C
Amposta

Un dels millors formatges artesans d’ovella s’elabora a un petit poble de la Ribera d’Ebre

El més vist

La Regió Sanitària Terres de l’Ebre podria encapçalar el desconfinament a Catalunya

El ministeri de Sanitat nega que hagi acceptat la petició de la consellera de Salut, Alba Vergés, perquè Catalunya utilitzi les regions sanitàries i...

La recollida de cirera comença a la Ribera d’Ebre amb millors previsions que l’any passat

La recollida de la cirera, que obre la campanya de la fruita dolça a la Ribera d'Ebre, ha començat amb retard per les pluges...

La Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre és la menys afectada pel coronavirus de tot Catalunya

Les Terres de l'Ebre són la regió menys afectada pel coronavirus de tot Catalunya. La baixa densitat de població ha beneficiat el territori ebrenc...

L’ICS Terres de l’Ebre crea una Unitat domiciliària per recollir mostres per a PCR

La Gerència Territorial de l’ICS a les Terres de l’Ebre, arran de la COVID-19, ha constituït la Unitat de Recollida de Mostres, integrada per...
- Advertisement -
- Advertisement -

Serra del Tormo és un formatge de la Torre de l’Espanyol, un petit poble de la Ribera d’Ebre. Està elaborat per Julio Manero a la formatgeria familiar Formatges Artesans Serra del Tormo situada a peu de la serra que li dóna nom. Les seues ovelles viuen i s’alimenten en les pastures d’aquestes muntanyes, a la falda de la serra del Tormo, al terme municipal de la Torre. Són una empresa artesana alimentària, de caràcter familiar, i fa vint anys que es dediquen a la ramaderia.

Estan orientats a la producció de llet d’ovella, alimenten els seus ramats amb les màximes garanties perquè la llet que donen sigui de la màxima qualitat i els permeti obtenir un excel·lent producte final. Les ovelles es munyen dues vegades a el dia i això garanteix la màxima higiene en la recollida de la llet, base de tot el procés.

Posteriorment es trasllada aquesta a la formatgeria on s’iniciarà el procés d’elaboració. Un cop arriba a la formatgeria, es posa a la cisterna de quallar. La quallada es fa entre 32 i 37 graus, amb l’addició de quall animal. En la fase posterior, se separa el sèrum de la quallada tallant la massa que fan que pugui sortir el líquid retingut. Quan es troba un punt de formatge de la mida desitjada, se separa del sèrum, es talla en blocs la quallada, s’emmotlla i premsa. El següent procés és el salat, l’assecament i el pas a la cambra de maduració, on s’aconseguirà mitjançant la regulació de la humitat i la temperatura, el gust i la textura que caracteritza el formatge curat. Després de 5 o 6 mesos el formatge està a punt de sortir al mercat.

El formatge curat Serra del Tormo s’elabora exclusivament amb llet crua d’ovelles del ramat propi. En el seu interior la pasta és de color ivori amb una textura dura i compacta. El sabor en boca és agradablement salat i intens, amb un regust lleugerament picant molt agradable i subtil al final.

Aquest formatge el pots adquirir a venda directa durant tot l’any a l’explotació i també venen a botigues especialitzades, restaurants i distribuïdors. El Serra del Tormo Curat va obtenir la medalla d’or en el concurs de formatges artesans Lactium 2009 de Vic, i també ha estat premiat dues vegades amb el bronze al millor formatge d’ovella als World Cheese Awards, els anys 2016 i 2019. Forma part de l’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà (ACREFA) i de la Federació d’Entitats Catalanes de Ramaders d’Oví i Cabrum (FECOC).

Redacció – V. Ll.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

Comencen els controls de mobilitat entre les Terres de l’Ebre i el País Valencià

Des de les set del matí i durant dos hores diverses patrulles dels Mossos han fet controls al punt fronterer de l'N-340 amb el...

[ENQUESTA] Esteu a favor de les noves restriccions anti-Covid?

El DOGC ha publicat aquest divendres poc després de dos quarts d'una de la matinada l'ordre del Govern per activar el confinament perimetral de...

Consulta les excepcions de les noves restriccions anti-Covid: Què es pot fer i què no?

El Govern ha endurit les mesures per reduir els contagis de la Covid-19 i han entrat en vigor aquest divendres i duraran 15 dies....

“Els nyaps del projecte Castor sempre els acaba pagant la ciutadania”, lamenta la Plataforma del Sénia

La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia ha lamentat la sentència del Tribunal Suprem que obliga l'Estat a retornar als bancs...

El grup ciutadà Cas Castor promou una proposició de Llei perquè ACS pagui el deute

El grup ciutadà Cas Castor (format per Xnet, Observatori del Deute i l'Institut de Drets Humans de Catalunya) ha elaborat una Proposició de Llei...
- Anunci -
- Anunci -