14.3 C
Amposta

Un centenar de piragüistes recorren el riu Ebre per demanar la baixada de sediments coincidint amb el 9-J

A diferència de l'any passat, la 23a Piraguada en defensa de l'Ebre de la PDE no ha patit incidents amb la llera del riu

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Un centenar de piragüistes han recorregut el riu Ebre aquest diumenge per reclamar la baixada de sediments, en la 23a piraguada de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE). La jornada reivindicativa coincideix amb els comicis europeus; tot i ser una casualitat, l’organització apunta que és significatiu. “Ens fa patir el Parlament Europeu que sortirà, sembla que la tendència serà que tot el pacte verd europeu patirà molt aquests cinc anys“, ha afirmat la portaveu de la PDE, Matilde Font. A diferència de l’any passat, els participants no han patit incidents amb la llera del riu per la pujada de nivell de l’Ebre, beneficiat per les pluges puntuals recents. La marxa ha acabat a Tortosa, on s’ha desplegat una pancarta per demanar un “riu viu“.

La 23a Piraguada en defensa de l’Ebre ha tornat a recórrer els vint quilòmetres que separen Xerta de Tortosa pel riu, acompanyats d’un ambient fresc i ennuvolat. Una setantena d’embarcacions han sortit de l’embarcador de Xerta en una jornada reivindicativa impulsada per la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) per donar a conèixer l’estat del riu i alhora, reclamar la baixada de sediments per garantir la supervivència del delta i de l’ecosistema fluvial. La iniciativa, més que consolidada, ha coincidit enguany amb els comicis europeus. Un fet que ha resultat fortuït, però alhora significatiu per a l’organització. La portaveu de l’entitat, Matilde Font, ha posat l’accent en quin futur li espera al pacte verd europeu després d’aquestes eleccions. En aquest sentit, ha fet una crida a mantenir la ciutadania mobilitzada per defensar la supervivència dels entorns naturals.

En aquesta ocasió, i a diferència de l’anterior edició, les piragües no s’han embarrancat al llarg del recorregut. Una situació que s’explica per la pujada del nivell del riu Ebre, causada per les pluges puntuals registrades a les capçaleres del riu. Ara bé, des de la plataforma insisteixen que l’increment de cabal no soluciona les problemàtiques relacionades amb la falta de solatge. “Sí que baixa més aigua, però els sediments es continuen retenint als pantans”, ha assenyalat a l’ACN Font.

Navegant per veure de prop l’estat del riu

La consigna reivindicativa ha estat ben present al llarg de tota la iniciativa, que també té un caràcter lúdic. L’acció ha aplegat un centenar de persones, d’entre les quals hi ha persones vinculades a la PDE i d’altres que aquest diumenge s’han estrenat en aquesta acció. És el cas del Marc Reyes, veí de Riba-roja d’Ebre, qui ha vist l’evolució del riu al llarg dels anys després de recórrer-lo amb kayak als estius des de petit. “El canvi és notori, al meu poble hi ha una hidroelèctrica que obre comportes per deixar anar sediments però cada cop ho fa menys perquè ve menys aigua. L’any passat, navegant per Xerta, es veia perfectament el terra, tenia un cabal molt reduït, em vaig quedar molt sorprès”, ha asseverat. Una visió compartida per una altra participant, en aquest cas, assídua, com és la Pepita Boix, qui amb 75 anys, ja ha perdut el compte del nombre de piraguades de la PDE on ha participat. “La defensa de l’Ebre és una cosa que necessita l’esforç de tots els ebrencs, no ens hem de plegar de mans, granet a granet, totes les espentes són bones per aconseguir un objectiu”, ha subratllat.

Després d’una aturada a Aldover, on s’han fet proclames en favor de la defensa de la baixada de sediments i contrari a la connexió de xarxes, els participants han arribat esglaonadament a Tortosa acompanyats d’una suau brisa que ha posat velocitat al recorregut. Com és habitual, els piragüistes han estat rebuts amb sonors petards i una musclada per als assistents. Abans, s’ha desplegat una pancarta amb el lema “Volem els rius vius”.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -