14.3 C
Amposta

Un altre projecte de línia de molt alta tensió amenaça la Ribera d’Ebre i la Terra Alta

El GEPEC-EdC presentarà al·legacions a un altre projecte de línia de molt alta tensió (MAT)

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’empresa Forestalia presentava aquest agost al govern espanyol un projecte de línia de Molt Alta Tensió (MAT) amb l’objectiu de transportar energia des de l’Aragó fins al Baix Llobregat, passant per moltes comarques catalanes, entre les quals la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Ara aquestes dues comarques estan amenaçades per un altre projecte de característiques similars. Segons l’entitat ecologista GEPEC-EdC ha emès un comunicat on afirma que el 27 d’agost l’empresa privada Green Capital Developement presentava un clúster format per 4 projectes de macro-centrals eòliques i les respectives línies d’evacuació, juntament amb una altra MAT d’aproximadament 45 quilòmetres que transportaria l’energia des de l’Aragó fins a Ascó, travessant de ple les comarques de la Terra Alta i de la Ribera d’Ebre.

L’entitat alerta que les comarques aragoneses del Matarranya i Baix Aragó-Casp tenen un paisatge molt poc artificialitzat i una elevada biodiversitat, tal com sol passar en terres rurals allunyades de les grans ciutats. El Matarranya va apostar fa un temps pel turisme rural i els més de 80 aerogeneradors, segons GEPEC, “no ajudaran al seu desenvolupament”.

Denuncien els ecologistes que “novament es planteja que centrals eòliques de l’Aragó evacuïn la seua energia cap a Catalunya a través de línies elèctriques de molt alta tensió, de titularitat privada, de nova construcció, que trinxaran encara més els paisatges, els espais naturals i la seua biodiversitat, els camps agrícoles i la qualitat de vida de les Terres de l’Ebre”.

Així doncs, apunten els ecologistes, “de nou ens trobem davant el mateix model insostenible de transició energètica que no sols hipoteca el desenvolupament del món rural sinó que afecta negativament a la biodiversitat, al paisatge i a la salut de les persones que hi habiten”.

Des del sector ecologista, “creiem que l’alternativa més viable i sostenible a llarg termini, i que permetria salvaguardar el paisatge rural i potenciar la biodiversitat dels espais naturals protegits, és aquella que es basa en l’energia distribuïda, apropant la producció d’energia en les àrees on més es consumeix, aprofitant les àrees degradades i industrialitzades, i descentralitzant la producció. Només d’aquesta forma es podria evitar l’artificialització d’extenses àrees naturalitzades i agrícoles, i les consegüents línies d’alta tensió, fet que comportaria que la transició energètica pogués ser justa, democràtica, sostenible i que tingués en compte els ecosistemes i la seua biodiversitat”.

Un fet que no deixa de sorprendre el GEPEC-EdC, i que els preocupa “amb escreix”, és que davant la MAT projectada per Forestalia, que afectava una gran quantitat de municipis de l’àmbit català (les Terres de l’Ebre, però també el Camp de Tarragona i algunes comarques barcelonines), “les administracions públiques s’hi van oposar fermament”, fent front comú i fins i tot establint un equip tècnic per poder elaborar les al·legacions al projecte. Ara però, “davant d’aquesta nova MAT, que només afecta les Terres de l’Ebre (Terra Alta i la Ribera d’Ebre), encara és hora de què aquestes administracions públiques es pronunciïn, s’hi oposin i treballin conjuntament per paralitzar el projecte”.

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -