14.3 C
Amposta

Tractorada històrica a Barcelona: prop de 2.000 tractors s’han manifestat als carrers 

La pagesia catalana s’ha reunit, aquest dimecres, al Parlament amb el president de la Generalitat i el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El dimarts al matí van començar les mobilitzacions de la pagesia catalana a les carreteres. En la protesta van participar pagesos, ramaders i apicultors de tots els punts de les Terres de l’Ebre. 

La pagesia catalana es va mobilitzar per reclamar, a les administracions, solucions urgents davant de la greu situació que viuen, amb una baixada de producció generalitzada a causa de la greu sequera, preus en origen a la baixa i amb encariment desmesurat dels costos de producció. A més d’una burocràcia excessiva que implica temps i augment de despeses per a agricultors i ramaders. 

El gruix de la manifestació es va concertar a l’AP-7, a l’altura de l’Aldea, i a l’N-420 a l’altura de Móra la Nova. Allí van passar la tarda i la nit, i el dimecres a la matinada van sortir en direcció a Barcelona.


El mateix dimecres a la tarda es van reunir amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i amb el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort. Tots dos van escoltar les reivindicacions dels pagesos i després de més d’una hora i mitja reunits, el conseller Mascort els va proposar una nova trobada en les pròximes dues setmanes per a concretar mesures que afavoreixin tot el sector primari. Tot i això, ja s’ha arribat a alguns acords inicials entre els sindicats agraris i el govern. El conseller Mascort ha reconegut que “la burocràcia pot ofegar” els agricultors, i per això des del Govern haurien proposat tirar endavant un nou portal únic per tal de fer totes les tramitacions necessàries amb les diferents administracions.

El dijous al matí, representants del sector de la pagesia catalana es va reunir amb representants de grups polítics al Parlament i van acordar que demanarien a la Generalitat revisar les restriccions d’aigua, reduir la burocràcia i agilitzar el pagament d’ajuts. L’acord amb els grups PSC, ERC, JuntsXCat, CUP, Comuns i Ciutadans s’ha acabat en una proposta de resolució que es portarà a la mesa del parlament.

Els pagesos van deixar clar que han de ser mesures d’aplicació immediata, i en cas contrari continuaran mobilitzant-se fins que hi hagi acords firmats per la Generalitat.


Unió de Pagesos va denunciar l’incompliment de la Llei de la cadena alimentària, que no actua per reforçar el paper dels productors, ja que el Ministeri ha d’establir els criteris per determinar els costos de producció i aconseguir que els preus en origen se situïn per damunt dels costos. Tanmateix, el sindicat Unió de Pagesos també va denunciar que el Pla estratègic espanyol de la Política Agrària Comuna (PAC) no afavoreix la pagesia professional ni compensa les noves càrregues burocràtiques i ambientals que imposa. A més, declaren que és necessari que el Ministeri adapti els plans estratègics a la realitat mediterrània.

Redacció L.P.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -