14.3 C
Amposta

Tortosa obre l’espai Cota Zero, un passeig per quinze segles d’història i excepcionals troballes arqueològiques

El museu suposa un salt patrimonial, històric i turístic de la ciutat, que culmina la transformació de la façana fluvial

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El projecte culmina una transformació sense precedents a Tortosa, la de la façana fluvial que va començar el 2008. Després de l’enderroc de les cases que tapaven la catedral el 2015, va començar a executar-se un projecte per construir-hi una plaça que obrís la basílica al riu i els treballs van deixar al descobert, de seguida, importants troballes històriques. Després de diverses campanyes d’excavacions al llarg de tres anys, s’ha localitzat vestigis que van des del segle I fins al segle XVI, època daurada de la ciutat, al Renaixement.

Totes les restes s’han museïtzat sota la plaça de la Catedral. S’hi pot veure des dels 55 metres de la muralla romana de Dertosa, a tavernes romanes, una antiga claveguera i cases de la Dertosa del segle I, salaons del segle V, restes de ciutat andalusina de Turtuxa o la basílica visigòtica del segle VI. De l’època del Renaixement en destaca un tram d’escala del qual es tenia constància per l’obra del pintor flamenc Anton van den Wyngaerdem, que va immortalitzar la façana fluvial tortosina al segle XVI.

El recorregut es fa justament a banda i banda de la muralla romana. Com ha explicat el responsable del projecte de museïtzació, Toni Balada, els elements han aparegut superposats i no es podia fer una narració cronològica. L’espai Cota Zero s’ha dotat amb panells explicatius –en cinc idiomes- i diversos projectors làser que projecten peces audiovisuals explicatives sobre un imponent ‘mapping’ del riu Ebre, que s’estén per tota la paret mitgera. Els vídeos conten la història de la ciutat i el vincle amb els elements que el visitant va trobant.

Com ha destacat l’alcaldessa Meritxell Roigé, “s’ofereix un passeig per quinze segles d’història sota la catedral”. “Han valgut la pena les costoses excavacions i els quinze anys de treball per fer possible aquest projecte”, ha remarcat. Roigé ha assenyalat que el nou espai “és un orgull” per a la ciutat que “referma l’estima sobre el patrimoni”.

En aquest sentit, regidor de Cultura i tinent d’alcalde, Enric Roig, ha assenyalat que s’hagi sabut aprofitar “l’oportunitat” que el jaciment representa per situar Tortosa al més alt nivell turístic, com mereix. L’actuació, que permetrà fer ús de l’equipament com a petita sala d’actes, ha suposat una inversió de 216.000 euros, i s’ha finançat amb fons europeus.

Les visites estan obertes gratuïtament des d’aquest dijous. L’espai està dotat amb un sistema domòtic que lli permet gairebé autogestionar-se sense personal, prèvia compra de l’entrada, però durant unes quantes setmanes l’accés serà lliure. També s’oferiran visites guiades els dies 30 d’abril i 1, 7 i 8 de maig per aprofundir en tot el que s’hi mostra.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -