14.3 C
Amposta

Torrent marca les votacions a Catalunya per al 14 de febrer

El Govern escenifica al Parlament la substitució de Torra amb Aragonès i Budó

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Malgrat les moltes discrepàncies estratègiques que tiben i enfronten sovint als dos socis del Govern, evidents i públiques durant tota aquesta legislatura, Junts per Catalunya i Esquerra Republicana han intentat de transmetre unitat i coordinació després que el Tribunal Suprem confirmés la inhabilitació de Quim Torra. Però aquesta imatge s’esquerda a la més mínima. Des que el ja expresident va ser inhabilitat, la primera de les discussions entre posconvergentes i republicans versa sobre si la nova cita amb les urnes ha de tenir caràcter plebiscitari o no. El motiu per a la discòrdia va ser l’anunci del president del Parlament, Roger Torrent, en els micròfons de RAC1 que les eleccions seran el 14 de febrer. A la consellera de la Presidència i portaveu, Meritxell Budó, que a la mateixa hora estava en la Cadena Ser, el va sorprendre l’anunci i va assegurar que “no és normal” aquesta falta de comunicació entre el Govern i el president de la Cambra catalana. Amb tot, va admetre que “els terminis [per als comicis] anaven per aquí”.

La controvèrsia no causarà una tempesta, però ja sigui per motius electorals o per, efectivament, un desacord, des de JxCat van criticar l’anunci de Torrent. Els posconvergentes van dir que no sabien res i i van criticar que s’anunciés en el transcurs d’una entrevista. “Està en mans de Torrent, però hauríem agraït que se’ns hagués comunicat abans”, va expressar la diputada de JxCat, Elsa Artadi.

No obstant això, fonts d’ERC afirmen que ja havien parlat del 14 de febrer amb els seus socis. A més, asseguren que, si no hi ha un debat d’investidura previ i fallit, el calendari i els tempos no deixen marge per a una altra opció que no sigui celebrar les eleccions aquest diumenge, i en cap cas el 7 de febrer, tal com s’havia dit. En posar-se en marxa el dijous el compte enrere per als comicis, els deu primers dies hàbils estipulats pel reglament perquè Torrent trobi a un candidat acaben el 15 d’octubre. A partir d’aquest moment s’obre un primer període de dos mesos per a investir a un candidat a la presidència de la Generalitat, i si s’esgota, han de passar 54 dies més per a celebrar eleccions. “Això ens col·loca entre el 9 i el 10 de febrer i si no es vol molestar a les escoles perquè cedeixin el seu espai per a les urnes entre setmana, s’han de fer el següent diumenge”, raonen des d’ERC.

El malestar amb Torrent no sols va venir per part de JxCat. També Carlos Carrizosa, líder de Ciutadans, va lamentar que anunciés la data “sense consultar a ningú més que als seus”.

Fins a la data prevista, que era una de les principals incògnites de l’escenari polític català aquests últims mesos, s’ha de gestionar el dia a dia i els dos socis del Govern pretenen escenificar la substitució de Torra en els plens del Parlament amb el tàndem Pere Aragonès-*Budó a fi que el primer no adquireixi un paper preponderant durant aquest període provisional. Ahir en la reunió de la junta de portaveus de la Cambra catalana es va acordar gràcies a la majoria independentista que la sessió de control es faria en un sol bloc de preguntes al Govern i no amb dos com és habitual, un dels quals és per a interpel·lar als consellers i un altre per a fer preguntes al president.

No obstant això, aquest acord passarà la prova del cotó la setmana que ve en la pròxima reunió de la Mesa, on també tenen majoria els independentistes. Així ho va demanar ahir el PP. La idea és que el vicepresident en funcions de president i la portaveu de l’Executiu català siguin els encarregats de respondre als grups en comptes del president. A més, davant l’absència de Torra, cada formació tindrà un torn extraordinari per a preguntar i podrà triar a qui dirigeix la seva pregunta entre Aragonés i Budó.

Va ser Torrent qui va exposar aquesta fórmula que no va agradar a Ciutadans, PSC, comuns i PP, tant pel fet d’agrupar tot en un sol bloc com per la inclusió de Budó en les preguntes al president. Els grups de l’oposició argumenten que la consellera portaveu no apareix en el decret de substitució que va aprovar el Consell Executiu aquesta setmana i algun partit ja preveu demanar la reconsideració si es manté aquest format en la reunió de la Mesa. Els comuns, en canvi, diuen que no presentaran batalla.

Aquesta fórmula s’emmarca en l’acord i la coordinació que van pactar JxCat i ERC per a gestionar la inhabilitació de Torra, però en l’oposició entenen que no té cabuda dins del reglament de la Cambra i que no és acceptable. Fins i tot podrien portar la qüestió al Tribunal Constitucional per a demanar empara si no es fa un torn de preguntes en el qual respongui el vicepresident Aragonès.

Font: La Vanguardia

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -