14.3 C
Amposta

Tono Carbajo i la companyia PSiRC posen en escena un espectacle multidiscplinar a lo Pati

L'obra "De limitibus atque artificiis in mente" es representarà en el marc del Festicam amb quatre passis

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La negació de l’altre. Les fronteres mentals respecte la gent que transita pels límits del sistema, de la societat. Uns conceptes que l’artista visual Torno Carbajo i la companyia PSiRC volen explorar de forma col·laborativa en el seu espectacle interdisciplinar “De limitibus atque artificiis in mente”, que es presenta a lo Pati aquest pròxim cap de setmana dins de la programació del Festival Internacional de Teatre i Circ d’Amposta (Festicam). Serà l’únic espectacle que tindrà lloc en un recinte totalment tancat, fet pel qual s’ha limitat l’aforament a un 70% amb quatre passis al llarg dels dos dies de certamen arran de les restriccions per frenar la pandèmia de la covid-19.

L’obra de Carbajo i PSiRC va ser concebuda i escrita en ple confinament per la pandèmia, durant el mes de maig, amb sessions de treball telemàtiques. Darrere del títol en llatí –que es pot traduir com “Sobre marges i manipulacions”- s’amaga una proposta que conjuga audiovisuals, performances, circ i art contemporani, concebuda també com un ‘working progress’, amb els mateixos personatges que hi apareixen transformant els elements de l’espai escènic al llarg de l’obra i culminant amb una instal·lació artística.

Carbajo, conegut per enfocar l’art com a eina de transformació social, remarca que els marges i manipulacions a les quals al·ludeix el títol fan referència a una frontera “no física, sinó mental”, al “límit de la societat”, una referència que engloba col·lectius molt diversos. Nega que sigui una “obra política” i remarca que s’alterna la tensió amb l’humor.

“Tractem el tema des de perspectives diferents: hi ha moments molt emocionals, intensos i seriosos però intentem prendre’ns el que posem en escena amb humor i intentant posar el públic al lloc on es puguin sentir tocats de diferents formes”, afegeix Anna Pasqual, de la companyia PSiRC, que ja ha rebut diversos guardons per una trajectòria reenfocada cap a l’exploració de noves formes de creació.

Una performance sobre un mur amb projeccions durant l’assaig de l’obra “De limitibus atque artificiis in mente” al centre d’art lo Pati. Imatge del 7 d’octubre de 2020. ACN

L’obra es representarà a lo Pati dissabte i diumenge a les dotze del migdia i les vuit del vespre, amb un aforament limitat a un 70%, fet que permetrà només l’assistència d’unes trenta persones per garantir la distància entre elles i amb els actors. En aquest sentit, la regidora de Cultura d’Amposta, Inés Martí, ha recordat que les restriccions per la covid-19 ha obligat l’organització del Festicam a prescindir d’espectacles itinerants i instal·lacions, buscant espais semitancats a l’aire lliure per regular l’entrada. “Queden molt poques entrades però encara es venen per Internet”, ha certificat.

“Aprendre a conviure amb aquesta situació és aprendre a conviure els espectacles, les programacions culturals i escèniques: tot el sector de la indústria cultural. El Festicam vol sumar-se això”, ha apuntat el director del festival, Jordi Príncep, tot recordant que han intentat presentar una selecció de qualitat i original entre 200 espectacles que incorporen diferents disciplines artístiques abordant temes com la immigració, les relacions socials, internacionals o els conflictes. “Volem dialogar amb els espectadors i retrobar-nos en l’espai públic, l’espai comú de tots, a través de les arts escèniques, els llenguatges artístics i a través de companyies i artistes de primer nivell”, ha tancat.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -