14.3 C
Amposta

S’obre al públic gratuïtament l’exposició “VAMPIRS A GANDESA! Les històries naturals de Joan Perucho i les guerres civils”

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’exposició “VAMPIRS A GANDESA! Les històries naturals de Joan Perucho i les guerres civils”, produïda per la Institució de les Lletres Catalanes en el marc de l’Any Perucho i comissariada per Julià Guillamon, s’havia d’inaugurar aquest divendres 31 de juliol a les 19.30 h al Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre (edifici de les Escoles Velles) de Gandesa, però a causa de la situació derivada de la pandèmia de la Covid-19 i a les últimes recomanacions de la Generalitat de Catalunya queda suspesa l’inauguració.

Tot i això, l’exposició es podrà visitar de forma gratuita entre el mateix dia 31 de juliol i el proper 27 de setembre de 2020 a la sala d’exposicions Antonio Blanch del museu-memorial del Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre (Escoles Velles), en horari de dimarts a dissabte de 10 a 13:30h i de 16 a 18:30h.

L’exposició itinerant, que havia de començar a Morella el passat mes de març, es va poder obrir finalment el mes de juny i ara arriba a Gandesa. “VAMPIRS!…” es podrà veure també al Museu Darder de Banyoles, on Perucho es va inspirar per crear l’ambient del naturalista que protagonitza la història, i en els escenaris principals de la novel·la: Barcelona, Gandesa, Morella i Berga.

L’exposició –que juga amb una estètica que barreja història i fantasia, alta cultura i cultura pop– proposa també una immersió en la literatura fantàstica i d’aventures, en el vampirisme i les guerres carlines i en la guerra civil i el pop. Així mateix, serveix per reivindicar la personalitat i la literatura de Perucho, ara que es commemoren els cent anys del seu naixement (1920-2003).

Una història de vampirs

Les històries naturals de Joan Perucho és una de les novel·les més singulars de la literatura fantàstica del segle xx. Publicada en català l’any 1960, ara fa 60 anys, i en castellà el 1968, s’ha traduït a una desena de llengües. El 1992 Harold Bloom la va incloure en el Cànon Occidental.

La novel·la explica una història ambientada a la Primera Guerra Carlina (1833-1840) amb un vampir com a protagonista, Onofre de Dip, un cavaller de Jaume I la víctima del qual és el general Ramon Cabrera, el Tigre del Maestrat. El fet del qual parteix la novel·la és real: una malaltia de Cabrera va precipitar la desfeta de l’exèrcit carlí davant les tropes d’Espartero. Perucho la va transformar en una ficció apassionant, protagonitzada per un naturalista, Antoni de Montpalau, que persegueix un vampir que amenaça Pratdip.

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -