14.3 C
Amposta

Sira-Cota, un llibre per preservar els instruments tradicionals

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Els membres d’Espai de So han presentat el conte “Sira-Cota. La història dels instruments perduts” a la Biblioteca Municipal de Roquetes. Es tracta d’un llibre adreçat a la canalla, però també als pares i als centres educatius, que pretén ser un homenatge a la música popular i tradicional que ha format part de la història i de la identitat d’aquestes terres i que, al llarg dels anys, s’ha transmès generacions rere generacions.

L’editor d’Onada Edicions, Miquel Àngel Pradilla, ha destacat la importància de “la cultura popular que és aquella que es transmet per via oral, que passa generació rere generació i que és fonamental i identitària”. Pradilla també ha posat en valor la protagonista de la història, la Sira-Cota, “una noia intercultural i rapera que establirà un viatge fantàstic que pren forma quan recupera cadascun dels instruments”.

Per la seva banda, l’autora del conte, Susanna Ibáñez, ha agraït el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Tarragona i de tots aquells ajuntaments que també n’han format part. Ibáñez ha explicat que “a cada capítol hi ha un gènere musical diferent i aquest es pot escoltar a través d’un codi QR”. També ha referit que “al llarg de la història es troben personatges que són reals i que van existir a la Ribera d’Ebre”.

Com a element distintiu, el conte està escrit amb la variant lingüística del català occidental i incorpora també alguns mots arcaics o que no s’utilitzen freqüentment.

L’altre autor del llibre, Sergi Masip, ha recordat que el llibre homenatja “aquella música que no és acadèmica i que no s’ensenya als conservatoris”. D’aquesta manera, “sembrem a la societat una petita llavor que ens permeti trencar tòpics”, per acabar demostrant que “la música popular no és per aplaudir-la, sinó per a consumir-la i viure-la des de dins”.

A més, ha afegit que “no volem perdre els orígens, ni l’etnicitat, ni allò que significa ser català” i que, per això, “som una entitat de projectes, amb pocs recursos, però amb molta passió humana”.

L’acte ha acabat amb una cantada conjunta i tocant els instruments tradicionals mencionats al llibre per part dels diversos membres d’Espai de So.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -