14.3 C
Amposta

S’inaugura la restauració de la façana principal de la catedral de Santa Maria de Tortosa després d’un any d’obres

L'actuació integral al temple coincideix amb l'estrena de la plaça i l'espai de Cota Zero

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La façana principal de la catedral de Santa Maria de Tortosa s’ha presentat en societat aquest dissabte després d’un any d’obres. L’objectiu de l’actuació integral ha estat millorar l’aspecte de la façana, garantir-ne la conservació i mantenir els valors arquitectònics, artístics, culturals i simbòlics. La consellera de Cultura Natàlia Garriga ha posat en valor la feina “de vegades invisible” d’arquitectes i restauradors que han fet possible la restauració. L’actuació ha coincidit amb la finalització de les obres a la plaça de davant de la catedral i de l’espai Cota Zero. Pròximament es faran els treballs de consolidació estructural i restauració de la resta de façanes del temple, amb un pressupost de mig milió d’euros.

Els treballs que s’han dut a terme a la catedral de Tortosa han consistit en la neteja realitzada en sec amb raspall suau, pinzell o aire a pressió, combinada amb l’aspiració de residus de tots els paraments i elements arquitectònics que es troben a la façana principal del temple tortosí. També s’han col·locat nous revestiments decoratius per a les tres portes principals amb bandes de llautó daurat. Més enllà de la funció decorativa, aquests elements serveixen per protegir la fusta de l’aigua. A més, en aquest darrer any s’ha realitzat l’emplaçament de la nova escultura de la Verge de la Cinta en la fornícula situada sobre la porta central de la façana.

Les obres de restauració han comptat amb el suport econòmic del Departament de Cultura, l’Ajuntament de Tortosa, la Diputació de Tarragona, el govern espanyol i l’Arquebisbat de Tortosa. Els treballs s’han dividit en sis fases amb un pressupost total de 599.814 euros, dels quals 360.000 han estat finançats pel Ministeri de Cultura i  Esport i el Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana a través de l’1’5% cultural. Per la seva part, el Departament de Cultura ha col·laborat en les obres de la primera fase amb una aportació de 24.913 euros.

Ara, queden pendents les obres de consolidació estructural i restauració dels contraforts i arcbotants de la girola i de la torre de Sant Pere, que completaran la restauració de la catedral de Tortosa amb un pressupost de 500.000 euros. Actualment, el projecte es troba en fase de redacció i serà finançat pel conveni signat entre el Departament de Cultura i la Fundació “La Caixa” dins del Programa Temps de Gòtic, juntament amb el Bisbat de Tortosa, en la seva condició de titular del monument.

Coincidència amb les obres de la plaça de la catedral i la Cota Zero

La finalització de les obres de la façana principal de la catedral de Tortosa han coincidit en el temps amb les de la plaça de la catedral i de l’espai Cota Zero, on s’exposen restes arqueològiques que documenten quinze segles d’història de la ciutat, des de la muralla romana a elements desapareguts de la façana fluvial renaixentista. L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha assegurat que el conjunt de treballs realitzats en aquest espai permeten “posar en valor” la catedral, “el patrimoni més ric de la ciutat” juntament amb l’espai de Cota Zero inaugurat recentment.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -