14.3 C
Amposta

Segueix l’elevat risc d’incendis a tot l’Ebre i hi ha 12 municipis amb risc extrem

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Govern va aprovar el dilluns un seguit de mesures davant l’elevat risc d’incendis en algunes zones del territori. Fins dissabte, entre d’altres, queda prohibit encendre foc en tota mena d’espais oberts, en les àrees de descans de la xarxa de carreteres i en les zones recreatives i d’acampades. També es prohibeix l’ús de material pirotècnic, llençar o abandonar objectes de combustió o que puguin provocar un incendi, i queden suspeses totes les activitats de lleure i esportives en el medi natural. Les restriccions s’apliquen en tots els municipis que es troben en perill d’incendi molt alt o extrem. A banda, Protecció Civil té activada l’alerta del pla Procicat per calor molt intensa.

Les mesures es van aprovar en el marc de la reunió del Consell Assessor del Pla Infocat. Les restriccions s’apliquen en aquells municipis inclosos en el mapa de perill d’incendi forestal del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que es troben en perill molt alt o extrem així com els que tinguin activat el nivell 3 del Pla Alfa dels Agents Rurals. El Govern ha informat que el llistat de municipis pot variar diàriament.

Per ara, a les Terres de l’Ebre hi ha dotze municipis en risc molt alt o extrem, és a dir, amb el nivell 3 del Pla Alfa, aquests són Aldover, Alfara de Carles, Benifallet, Paüls, Roquetes, Tortosa, Xerta, Arnes, Prat de Comte, Horta de Sant Joan, la Sénia i Mas de Barberans i la resta del territori té el nivell 2.

Pla Alfa 24 d’agost de 2023

El cap dels Grup de Recolzament d’Actuacions Forestals (GRAF) i inspector dels Bombers, Marc Castellnou, alerta que la situació al bosc és “extremament complexa” i el risc d’incendi, fins que no baixi l’onada de calor, és “arreu de Catalunya”. Així ho ha afirmat a Catalunya Ràdio, on ha explicat que els boscos estan “estressats” per la situació de calor i sequera. “Realment la pressió que el canvi climàtic està posant és molt gran i el problema no està en la meteorologia, està en els boscos”, ha indicat. Segons ell, aquests dies de calor els preocupa “tot el país” però ha admès que hi ha zones a Catalunya que són “especialment sensibles”. En aquest sentit, ha apuntat a l’Empordà, el Garraf-Penedès i l’interior de les Terres de l’Ebre.

“Són les tres zones que més ens preocupen”, ha afirmat. Castellnou ha concretat que la més crítica és la de Garraf-Penedès perquè és la més seca i que està patint un episodi “extremadament complicat”. Per contra, els està jugant a favor que aquests dies no està fent molt de vent. D’altra banda, ha assenyalat que ja no hi ha “record” de les pluges de maig i juny, que sí que van ajudar a afrontar l’inici d’estiu.

També ha destacat la feina “ben feta” i la consciència sobre el risc en un territori amb un 70% de massa forestal i en les condicions actuals derivades del canvi climàtic.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -