14.3 C
Amposta

Salut certifica que s’ha passat el pic de contagis però alerta que la pressió assistencial continua elevada

Ramentol descarta relaxar mesures en els propers dies: "No estem en una lògica de desescalada immediata"

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha afirmat que “podem certificar que hem passat el pic de contagis” de la segona onada de la Covid-19 a Catalunya, però ha subratllat que a nivell assistencial encara continuem en “una situació d’elevada pressió” si bé és cert que “estem començant a notar una desacceleració de l’augment de la pressió assistencial”. En aquest sentit, ha explicat que, a hores d’ara, “la pressió assistencial continua pujant però a menys ritme”, i ha afegit que caldrà veure si és una tendència que es manté i com evoluciona perquè ha recalcat que ”el sistema no pot mantenir durant molt de temps aquesta pressió”.

Ramentol també ha explicat que “les dades són el resultat de l’aplicació precoç d’unes mesures que van ser contundents però que s’han demostrat efectives a l’hora de controlar el creixement dels contagis”.

Per la seva part, el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha destacat que la Rt, la velocitat de propagació del coronarvius SARS-CoV-2, ha baixat i és de 0,94 però “el risc de rebrot continua molt alt”, de 731. La taxa de positius confirmats per PCR és de 378,34 per cada 100.000 habitants. A més, entre el 27 d’octubre i el 2 de novembre s’han fet 230.990 PCR i la positivitat d’aquestes proves ha baixat lleugerament i s’ha situat a l’11,39% del total. Mendioroz també ha remarcat que ha baixat la mitjana d’edat de les persones amb Covid-19, que ara frega els 40 anys.

Durant la roda de premsa, el secretari general de Salut també ha anunciat que els centres de la xarxa privada i les mútues d’accidents de treball s’integraran temporalment en el sistema públic de salut”, tal com es fa fer durant la primera onada en el marc de l’estat d’alarma. El Departament de Salut ha acordat la mesura per les previsions i l’escenari d’increment de pacients a les UCI en els propers dies a nivell global a Catalunya. “És el nostre deure anticipar aquest augment de la pressió assistencial que preveiem pels propers dies en el sistema públic”, ha afirmat Ramentol.

Ara mateix, hi ha 541 persones ingressades en llits de crítics del global de les unitats de crítics del sistema sanitari català (públic i privat), que suposa un 57% del total dels pacients ingressats a la xarxa de crítics del sistema. La xifra representa un 87% d’ocupació de tota la xarxa de crítics disponible a nivell del sistema sanitari català.

Pel que fa a la situació a les residències, a dia d’avui hi ha 1.293 residents confirmats de Covid-19, que signifiquen el voltant del 2,5% de la població total de residents, la major part d’ells concentrats en residències geriàtriques.

A més, 164 residències geriàtriques tenen almenys algun cas de Covid-19, cosa que representa un 15,5% del total de residències de gent gran que hi ha al país, “un percentatge sensiblement superior al de la setmana passada”, ha assenyalat el secretari general de Salut. Marc Ramentol també ha indicat que s’han fet en la darrera setmana més de 10.000 PCR i més de 1.200 testos d’antígens en aquesta població i s’ha iniciat, de nou, el cribratge en els professionals que treballen en les residències afectades, seguint la política de cribratges.

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -