14.3 C
Amposta

Representants de l’Ebre defensen l’oposició al macroprojecte en la Comissió d’Acció Climàtica

El territori reclama una transició energètica justa i ordenada per evitar projectes com la MAT de Forestalia

El més vist

- Advertisement -
La Diputació de Tarragona, els consells comarcals del Baix Camp, l’Alt Camp i la Terra Alta i l’Ajuntament de Valls han comparegut a la Comissió d’Acció Climàtica del Parlament per explicar la seva oposició i les al·legacions que han presentat al projecte de línia de molt alta tensió (MAT) del clúster de renovables que Forestalia construirà a l’Aragó i que creuarà i “trinxarà” les comarques del sud de Catalunya. El territori reclama accelerar la transició energètica, però amb un model “just i ordenat”, proper als centres de consum i que eviti macroprojectes com les MAT, unes infraestructures que, com ha assenyalat la directora general d’Energia, Assumpta Farran, seran privades i no permetran subministrar demanda per allà on passen.
Sobre la taula del Ministeri hi ha fins a 4 projectes de molt alta tensió de Forestalia i Green Capital que afecten Tarragona i l’Ebre. La directora general d’Energia ha exposat a la Comissió que aquesta allau de projectes per construir MAT s’haurà de corregir en la tramitació perquè se n’han presentat deu vegades més de les necessàries per transportar l’energia renovable que es vol produir el 2030.

- Advertisement -

Els representants territorials han reclamat a la Comissió un model de producció d’energia pròxim als centres de consum, amb un impacte paisatgístic mínim, ordenat i equilibrat que generi també oportunitats als territoris.

El projecte de línia aèria d’alta tensió Valmuel-Begues (400 KV) tindrà 182,22 quilòmetres de longitud, amb afectació a Catalunya de 140,23 quilòmetres (més de 631 hectàrees). S’hi construiran 378 torres metàl·liques de prop de 90 metres d’alçada, 34 metres entre extrems i afectant 55 metres d’amplada de servitud.

Resolució per actuar d’urgència al Delta de l’Ebre

La Comissió d’Acció Climàtica ha aprovat dos dels tres punts de la resolució del PSC per actuar d’urgència al delta de l’Ebre. El punt refusat, amb 9 vots en contra 5 a favor i 1 abstenció, insta al Govern a deixar “sense efecte” la necessitat d’una avaluació d’impacte ambiental simplificada perquè el govern espanyol executi el projecte -4 MEUR d’inversió– per moure sorres i reforçar les zones més fràgils del Delta, davant dels nous temporals i tempestes de l’hivern. La previsió és reforçar el Trabucador, el litoral de Deltebre, l’Illa de Buda i la platja de l’Arenal de l’Ampolla amb 380.000 metres cúbics de sorra, però les obres haurien de començar abans de final d’any perquè a la primavera no es pot treballar per la nidificació de les aus protegides i aquest tràmit pot arribar tard. Els grups han aprovat el text de la resolució que demana al Govern que proposi algun “projecte complementari” on invertir la partida de 6 MEUR que es van disposar per al Delta.

 

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -