14.3 C
Amposta

Reivindiquen la figura de Felip Pedrell a Tortosa amb la presentació de dues peces inèdites

Les missives que li van enviar músics i artistes seran el fil conductor de l'obra 'Les Cartes de Pedrell'

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Tortosa reivindica la figura i l’obra de Felip Pedrell, en la seva darrera etapa vital, amb un espectacle que barrejarà audiovisuals, teatre i música, amb la interpretació de dues peces inèdites del musicòleg i compositor Tortosí. En el marc de la celebració del centenari de la seva mort, les Joventuts Musicals de Tortosa –amb el suport de l’Ajuntament i el Departament de Cultura- portaran a l’escenari del teatre auditori que rep el nom del compositor l’obra ‘Les Cartes de Pedrell’. Les missives que li van enviar músics i personalitats de l’època com Camó, Falla, Granados, Moreira o Joan Maragall seran el fil conductor de l’espectacle, que es representarà el 24 de setembre amb entrada gratuïta prèvia reserva.

L’actor tortosí Joan Camps es posarà a la pell del Pedrell ja en la seva última etapa vital, un home “entristit, convençut i tallant”, segons l’ha definit la presidenta de les Joventuts Musicals, Elisa Huguet. La directora de l’Escola de Teatre de Tortosa, Marga Julià, s’ha encarregat d’escriure el guió. Durant la representació es llegiran les cartes adreçades a Pedrell i recuperades per David Matheu i Albert Curto.

En el relat teatral s’intercalarà la interpretació de nou composicions de cinc òperes de Pedrell, a càrrec de l’Orquestra de Cambra de Tortosa, amb 26 músics i la participació de la soprano tortosina Cecília Aymí. Dirigits per Jordi Bonilla, tocaran dues peces inèdites, mai abans interpretades ni escoltades pel mateix autor: el preludi de l’òpera ‘Cleòpatra’ i l’últim acte de ‘La Celestina’. També hi haurà tres reestrenes, que es van tocar un cop “i van caure en l’oblit”.

Bonilla ha explicat que la tasca de recuperar aquestes composicions ha estat “dura i laboriosa”. “Hem hagut d’introduir a l’ordinador nota a nota”, ha apuntat el director. Les tasques van començar al mar. També han hagut d’adaptar les obres, pensades per a gran orquestra, per a la plantilla de músics existent.

“Ens sentim amb el deure i la responsabilitat de posar el nostre petit pedaç al treball de difusió de la seva obra. És un espectacle molt sensible i important per a l’obra de Felip Pedrell: hi ha contingut orquestral, amb obres inèdites i també reestrenes”, ha resumit Huguet, tot precisant que el mateix dia pujaran a Internet les partitures recuperades perquè tothom pugui llegir-les i interpretar-les a qualsevol lloc del món com a forma de doanr “continuïtat” a la seva obra.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha lloat l’elevat nivell artístic el projecte i ha fet una crida a reivindicar la figura de Pedrell. La directora territorial del Departament de Cultura, Victòria Almuni, ha refermat aquest plantejament i ha apel·lat a aprofundir en l’estudi i coneixement de l’obra de Pedrell.

Al marge dels actes del centenari de la mort del musicòleg i compositor tortosí al llarg d’aquest 2022, la representació servirà també per celebrar el 50 aniversari de les Joventuts Musicals de Tortosa.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -