14.3 C
Amposta

Reducció notable de la llista d’espera i les intervencions a la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre

Durant el 2023, es va assolir el pic màxim d'actuacions quirúrgiques, reduint la llista d'espera en un 17%, i també es va disminuir en un 60% el nombre de persones que esperaven proves diagnòstiques fora de termini

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Departament de Salut va posar en marxa el 2023 un Pla de Millora per optimitzar l’accessibilitat de la ciutadania als serveis sanitaris. A la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre, el 71% dels usuaris de l’Atenció Primària i Comunitària van ser atesos pel seu professional assignat en cinc o menys dies.

Respecte del 2022, les visites presencials van augmentar a 29.500. Un element clau d’aquest pla va ser l’impacte del model de coordinació territorial, que va millorar els terminis de resolució en proves diagnòstiques, consultes externes i en intervencions quirúrgiques, reduint així els temps d’espera que afectaven la Regió en el moment d’implementar aquest pla d’accessibilitat.

Pel que fa a l’activitat quirúrgica, es van realitzar un total de 10.983 cirurgies durant l’any 2023, assolint el màxim anual a la Regió Sanitària Terres de l’Ebre. Aquest increment d’activitat va permetre reduir en un 17% el nombre de pacients en llista d’espera fora de termini. El 100% de les cirurgies oncològiques, el 99,7% de les intervencions garantides (pròtesis de maluc, cataractes i pròtesis de genoll) i el 92% de la resta d’operacions es van realitzar dins del termini d’accés garantit.

L’augment d’activitat també va ser substancial en proves diagnòstiques, amb 16.431 proves realitzades durant el 2023, la qual cosa va suposar una disminució del 60% de les persones que esperaven proves diagnòstiques fora de termini. Durant aquest mateix període, es va resoldre el 100% de les persones en espera d’una electromiografia, es va reduir en un 85% la llista d’espera per a ecografies, el 70% de les persones en llista d’espera per a una colonoscòpia i el 50% de la llista d’espera per a ressonàncies magnètiques.

Pel que fa a les consultes externes, es van dur a terme un total de 43.405 a les Terres de l’Ebre durant el 2023, aconseguint una reducció del 71% en les consultes externes fora de termini. En especialitats com traumatologia, oftalmologia, cirurgia vascular o pediatria, la llista d’espera es va reduir en més d’un 85%.

Per al 2024, es preveu reforçar aquesta tendència amb la implementació de la programació per motius, que facilitarà una atenció més resolutiva per a la ciutadania, amb fins a 285 motius de demanda de visita per part dels usuaris, assignant el professional més adient per a cada cas. L’Equip d’Atenció Primària de Gandesa ha estat un dels equips pilot a tot Catalunya per a implementar aquesta programació per motius.

Íngrid Roca, gerenta de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre, ha destacat “uns resultats que reflecteixen l’esforç que s’ha dut a terme al conjunt de la Regió per part dels professionals de tots els centres i de les unitats proveïdores”. Roca ha assegurat que “malgrat que encara tenim actuacions a resoldre estem molt satisfets de la feina i de l’esforç realitzat, alhora que invertim en millorar les infraestructures per a augmentar la capacitat i la qualitat de l’atenció a les persones de les Terres de l’Ebre”.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -