14.3 C
Amposta

Quant et tocarà pagar pel nou impost a les emissions de CO2 dels vehicles?

A partir del 15 de setembre, la Generalitat començarà a recaptar un nou impost que gravarà les emissions de diòxid de carboni als vehicles

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El meu vehicle està afectat?

Des d’aquest 1 de maig, es pot consultar a la seu electrònica de l’Agència Tributària de Catalunya el padró provisional de vehicles, que calcula la quota de cada vehicle. Ho ha de fer el titular.

L’emissió de CO2 que hi consta ha de coincidir amb la que surt a la fitxa tècnica del vehicle.

S’hi poden presentar al·legacions fins al 4 de juny.

També es poden fer consultes particulars al servei d’atenció al ciutadà L’ATC us truca, al 935 51 51 51, que funciona de dilluns a divendres.

El padró definitiu es farà públic l’1 de setembre.

Quin serà l’import mitjà?

La forquilla que calcula la Generalitatva dels 6 als 60 euros, tot i que els més contaminants poden arribar a superar els 100.

Per a la majoria, l’impost estarà al voltant dels 20 euros.

Quins vehicles el paguen?

Aquest primer any hauran de pagar l’impost de CO2 totes les persones o empreses que tinguin un cotxe, moto o furgoneta que emeti més de 120 grams de CO2 per quilòmetre, i a partir de l’any que ve, els que n’emetin més de 95.

En el cas dels vehicles comercials lleugers, com les furgonetes, el llindar és de 160 grams.

Es calcula que la mesura afectarà uns 2,3 milions de vehicles a tot Catalunya.

Quins queden fora de l’impost?

N’estan exempts els vehicles 100% elèctrics, els ciclomotors, els camions de més de 3,5 tones, els autocars i els vehicles autoritzats a transportar més de nou persones.

També en queden fora les ambulàncies, els vehicles oficials i els adaptats per a persones amb mobilitat reduïda. Els vehicles clàssics i amb matrícula de vehicle històric tenen una bonificació del 100% de la quota íntegra i, per tant, tampoc tributen.

Què es farà amb la recaptació?

El govern assegura que la mesura no té finalitats recaptatòries, sinó que busca incentivar la compra de cotxes, furgonetes i motos menys contaminants. Ha de servir per reduir els gasos d’efecte hivernacle i complir els objectius de l’agenda 2030.

Es calcula recaptar uns 150 milions d’euros en aquest primer any de l’impost, que es destinaran a un fons de canvi climàtic i a un altre de relacionat amb el patrimoni cultural i la biodiversitat.

Font: CCMA

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -