14.3 C
Amposta

Prop de 300 persones reclamen un nou model energètic i la derogació del decret de les renovables a l’Ametlla de Mar

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Prop de 300 persones han protestat aquest diumenge a l’Ametlla de Mar (Baix Ebre) per reclamar un nou model energètic i una transició més justa. Les entitats ecologistes han exigit que es derogui el decret 16/2019 de les energies renovables i s’apliqui la moratòria promesa pel Govern per aturar els projectes en via de tramitació. Els activistes han remarcat que no s’oposen a les renovables, però sí, al model vigent. “Demanem una transició energètica real, urgent, que es basi en els preceptes d’energies a prop del consum i aprofitant els espais ja degradats”, ha manifestat el president de GEPEC-EdC, Xavier Jiménez. També han demanat que es paralitzi el parc eòlic de l’Ametlló, que ja ha passat el filtre de la Ponència d’Energies Renovables.

La pluja de les primeres hores d’aquest diumenge al matí no ha impedit la protesta organitzada per entitats ecologistes sota el lema ‘Lo territori diu prou: renovables sí, però no així?’ Al crit de ‘Ni un molí més’, i ‘Prou agressions al territori’, els manifestants han marxat fins a un local municipal pròxim, on s’han fet els parlaments, previstos a l’Amfiteatre de la platja de l’Alguer. En la protesta, activistes i veïns del municipi han demanat un nou model energètic que sigui més participatiu, sostenible i respectuós amb els espais naturals i agraris.

Per aquest motiu, exigeixen al Govern que paralitzi tots els projectes eòlics i fotovoltaics que estan en vies de tramitació i que es derogui el decret 16/2019 de les energies renovables. “Segons sembla, ERC implementaria la moratòria a partir de la creació del govern, per tant, interpretem que tots els projectes ja tramitats amb anterioritat a la seva creació quedarien exclosos d’aquesta moratòria, això no és assumible perquè el gran volum dels projectes ja s’han presentat”, ha denunciat Jiménez.

L’activista apressa que entri en vigor la moratòria i es treballi per un model energètic basat en la producció de l’energia a prop dels llocs de consum i situant les centrals als polígons industrials, zones periurbanes degradades, de baix valor ambiental i agrari. “Demanem la moratòria total, a l’any 2030, el 80% de l’energia ha de venir de producció de renovables, és urgentíssim que implantem aquest model de transició energètica sostenible i compatible amb la preservació dels espais naturals i agraris i que s’hauria de basar en gran manera amb energia pública”, ha afegit.

Contraris al parc eòlic de l’Ametlló

El parc eòlic l’Ametlló, de la promotora CxC Renovables, és un projecte amb deu aerogeneradors d’uns 180 metres d’altura i una potència instal·lada de 36 MW. De la desena de molins projectats, set estan ubicats al terme municipal de la Cala i tres més al terme municipal del Perelló. El projecte es va registrar a la Ponència d’Energies Renovables el 29 d’octubre per passar el tràmit sobre la viabilitat del seu emplaçament i en va rebre el vistiplau al mes de febrer d’enguany.

“El projecte de l’Ametlló ha passat la Ponència, contràriament a altres que estan exactament al mateix lloc i no l’han passat pel tema de l’àliga cuabarrada, aquesta sorpresa ens indigna”, ha lamentat el portaveu de la plataforma Salvem l’Ametlló, David Roselló. A la vegada, l’activista ha denunciat que els projectes eòlics projectats a les Terres de l’Ebre no beneficien el territori. “Se’ns imposen aquests projectes gegantins, que tenen l’alçada de la torre Agbar en un espai natural magnífic, hipotecar aquests valors per no deixar cap benefici fuig de tota lògica”, ha manifestat.

Dilluns, l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar va suspendre temporalment les llicències per construir centrals eòliques i solars. El consistori ha iniciat una modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per regular i limitar les zones del terme municipal on es podran implantar aquestes instal·lacions. Mentre es defineix, les empreses no podran construir els parcs. L’alcalde del municipi, Jordi Gaseni, ha afirmat que no poden “assumir els macroprojectes eòlics” pels efectes que tenen per a la població.

“Volem col·laborar amb el canvi de les energies fòssils per les renovables, sabem que hem de tenir un punt de solidaritat, però ho ha de fer tot el país; hem de posar els centres de producció a prop dels de consum i, a les Terres de l’Ebre fa molts anys que no passa”, ha assenyalat el batlle. Tot i les seves demandes, l’alcalde confia que el nou Govern de la Generalitat implementi un nou model d’energètic. “Les darreres notícies són bones i esperançadores; volem estar esperançats perquè necessitem assegurar el futur del nostre territori”, ha tancat Gaseni.

Trenquem l’Ametlló, GEPEC-EdC, Salvem lo Burgar, Stop Vandellòs II, Plataforma Tivissa Sud, Salvem Fullola i La Mola, i Terra Alta Viva, amb el suport del consistori de l’Ametlla de Mar i d’Unió de Pagesos, han organitzat la protesta. La mobilització ha culminat amb l’actuació musical de Miquel del Roig i amb una marxa curta pels carrers del municipi.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -