Pedro Fumadó, ramader: “Amb aquesta pandèmia han aprofitat per erradicar el tema del bou a les Terres de l’Ebre”

Set ramaderies s'han unit per crear l'Associació The Aurochs Project, per tal de "treure algun rendiment i poder sobreviure" a la situació actual

0
Pedro Fumadó, propietari de la ramaderia de bous braus 'Lo Xarnego', sortint d'un vehocle en una de les zones on pasturen els bous a la finca Les Olles. Imatge del 15 de juny de 2016.

La situació de pandèmia mundial a les Terres de l’Ebre ha provocat, entre d’altres, la suspensió de les festes majors que es celebren durant gran part de l’estiu. Un dels sectors més afectats d’aquesta suspensió és el sector ramader, ja que gairebé és l’única font d’ingressos que tenen els criadors de bous braus a l’Ebre. Davant aquesta situació, set ramaderies s’han unit per crear una associació, The Aurochs Project, per tal de “treure algun rendiment i poder sobreviure”, explica Pedro Fumadó, propietari d’una de les ramaderies que forma part d’aquesta associació.

La indignació dels ramaders no és poca: “Los restaurants estan oberts, les piscines també, i els primers perjudicats són los bous. Han aprofitat per erradicar el tema del bou a les Terres de l’Ebre”, i és que les ramaderies han hagut de començar a sacrificar i vendre bous braus per poder fer front a les moltes desgràcies que els ha passat en els darrers mesos: “Vam haver de vendre bous per comprar menjar per als animals tot i la reducció d’aquestos. No es poden mantenir perquè les ajudes són zero”, radica Fumadó. “A part el Gloria va ser també un problema perquè ens van declarar zona catastròfica i no se n’ha preocupat ningú més, i un llarg etcètera tenint en compte que estem vivint una pandèmia que ja he dit que ens perjudica”, continua.

Davant aquesta situació s’han hagut de reinventar creant l’Associació de Criadors de Brau de les Terres de l’Ebre, una associació que es dedica a la venda del producte de proximitat i de qualitat: “És un producte únic que s’ha de preparar en un temps de maduració concret, es cria en tres indrets diferents, i s’alimenta d’arròs del delta, producte per excel·lència”. Les ramaderies que formen part d’aquesta associació: Angelina Mur, Eliseo Adell, Pere Fumadó, Germans Margalef, Pedro Fumadó Porres, Pedro Fumadó fills, Miquel Pallarès; estan molt contents d’aquesta iniciativa: “Mos estan desbordant, la gent aposta pel producte de les Terres de l’Ebre”.

Tot i això, els ramaders encara senten certa discriminació cap al sector i deixen clar que tenir les ramaderies en extensiu costa molts diners, a més d’exigir que “si no volen donar-nos ajuda, que ens donen menjar per als animals, perquè després ens els toca sacrificar. Tot són traves i polèmiques”.

Redacció – E. C.

Anunci