El departament d’Empresa i Coneixement ha obert els ajuts per a la mobilitat sostenible, que inclouen subvencions per a la compra de cotxes elèctrics i la instal·lació de punts de recàrrega. En concret, es destinaran 16,1 milions d’euros al programa MOVES, gestionat a través de l’Institut Català d’Energia amb ajuts per ciutadans, professionals, empreses, comunitats i administracions per comprar vehicles d’energies alternatives amb quantitats d’entre els 750 i els 15.000 euros. Per instal·lar punts de recàrrega, tant domèstics com per a empreses, semiràpides o ràpides, els ajuts cobriran entre el 30% i el 40% del cost, amb un màxim de 100.000 euros.
En concret, els ajuts del MOVES poden implicar una subvenció de fins als 5.500 euros si inclou el desballestament del vehicle antic, que ha de tenir més de 7 anys. Si s’opta per no desballestar, l’ajut màxim és de 4.400 euros. En total, aquestes subvencions tindran una dotació de 6,98 milions d’euros. El 20% dels diners es reservaran per a tecnologies de propulsió de gas per al transport pesat, ja que en aquest àmbit els motors elèctrics encara no tenen prou desenvolupament.
La línia per implantar punts de recàrrega tindrà, en total, 5,64 milions d’euros i pretén beneficiar particulars, empreses i administracions per desenvolupar una xarxa de recàrrega que ajudi a la implantació del vehicle elèctric a Catalunya.
Els ajuts també compten amb una línia per crear sistemes de préstec de bicicletes elèctriques, destinada a administracions, empreses i institucions, amb una dota de gairebé mig milió d’euros. L’ajut cobreix fins a un 30% de la despesa, amb un màxim de 100.000 per petició.
Finalment, el programa d’ajuts també preveu diners per a incentivar que empreses i centres de treballs com polígons industrials apliquin plans de transport a la feina de tipus sostenible, amb una dotació d’1,61 milions d’euros. Les subvencions cobriran entre el 40% i el 50% de la despesa elegible, amb un màxim de 500.000 euros.
Com a novetats respecte a la convocatòria de l’any passat, el MOVE d’enguany permet als ajuntaments utilitzar les ajudes per fer adaptacions ràpides en mobilitat sorgides arran de la pandèmia, com per exemple convertir carrils convencionals en carrils bici o crear espais reservats per als vianants.
La Generalitat també es pot reservar una partida per a inversions directes en mobilitat sostenible, amb un milió d’euros.
La convocatòria té en compte l’ordre d’entrada de les peticions, de manera que comprar el cotxe no garanteix rebre l’ajut. Els diners provenen del Fons Nacional d’Eficiència Energètica, constituït amb aportacions de la tarifa elèctrica que fan els consumidors, i creat a petició de la Unió Europea. És el segon any que els ajuts es gestionen directament des de la Generalitat, després que el Constitucional fallés favorablement pels interessos del Govern en referència a un cas de competències. Fins llavors, els diners es gestionaven a través de l’Institut per la Diversificació i l’Estalvi Energètic de l’Estat (IDAE).
Font: ACN