14.3 C
Amposta

Nou mapa per a localitzar el Delta de l’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La nova eina permetrà la recerca àgil i ràpida dels 7 parcs naturals i 136 empreses que compten fins al moment amb aquesta acreditació que avala l’esforç d’entitats públiques i privades per implementar criteris de sostenibilitat ambiental en activitats vinculades al turisme.

El mapa és viu, de manera que s’incorporaran noves empreses i parcs naturals a mesura que aconsegueixin l’acreditació.

La Generalitat ha creat un mapa per a facilitar la consulta d’espais naturals i empreses turístiques acreditades amb la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS). La Federació EUROPARC,  integrada per administracions i entitats que gestionen espais naturals protegits d’arreu d’Europa, és qui atorga aquesta certificació, que acredita el compromís d’entitats i empreses envers el turisme sostenible.

El nou mapa permet localitzar geogràficament 7 espais naturals acreditats fins ara amb aquesta carta, així com 136 empreses del sector turístic (allotjaments, restaurants, activitats, guies i explotacions agroramaderes que realitzen visites guiades) que han treballat i treballen perquè la seva activitat es faci de manera sostenible, d’acord amb la gestió i conservació del l’espai natural protegit, incorporant elements i pràctiques de millora mediambiental i contribuint al desenvolupament local del territori.

 

 

 

 

 

 

 

De moment, es poden localitzar empreses a 5 dels 7 espais naturals  i a mesura que es vagin acreditant més espais naturals protegits i més empreses s’aniran afegint a aquest mapa.

L’objectiu és posar en valor aquestes empreses i donar-les a conèixer a la ciutadania. Els espais naturals acreditats que poden localitzar-se són els següents:

 • Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa: Va ser el primer parc natural en aconseguir la CETS el 2001, és gestionat pel Departament de Territori i Sostenibilitat.
 • Parc Natural del Delta de l’Ebre: Acreditat des del 2007, i gestionat pel Departament de Territori i Sostenibilitat.
 • Parc Natural de la Serra del Montsant: Acreditat des del 2016, i gestionat pel Departament de Territori i Sostenibilitat.
 • Parc del Garraf, Olèrdola i Foix: Acreditat des del 2018, i gestionat per la Diputació de Barcelona.
 • Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac: Acreditat des del 2011, i gestionat per la Diputació de Barcelona.
 • Parc Natural del Montseny: Acreditat des del 2011, i gestionat per la Diputació de Barcelona i Girona.
 • Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter: Acreditat el 2016, i gestionat pel Departament de Territori i Sostenibilitat.

Turisme sostenible en tres fases

La CETS és una eina de planificació i gestió d’adhesió voluntària, que permet als espais naturals protegits desenvolupar el turisme de manera sostenible basant-se en 5 principis bàsics:

 • Donar prioritat a la conservació.
 • Contribuir al desenvolupament sostenible.
 • Aconseguir el compromís de tots els actors.
 • Planificar el turisme sostenible de forma efectiva.
 • Buscar la millora continua.

L’assoliment d’aquests principis s’aconsegueix de forma gradual, estructurant-se en 3 fases, que s’assoleixen de manera voluntària, en funció de les necessitats i objectius de cada indret. La primera comprèn l’acreditació de l’espai natural protegit com a espai CETS. Per assolir aquesta acreditació l’Espai Natural Protegit ha d’establir conjuntament amb els agents implicats del territori una sèrie de mecanismes, formes de treball que els permeti de forma coordinada elaborar una diagnosis, una estratègia i finalment un programa d’actuació per a un turisme sostenible.

La segona fase comporta la participació del sector privat turístic implicat en les bones pràctiques de gestió turística per a un turisme sostenible. Així doncs, l’adhesió d’empreses turístiques dins la marca CETS estableix un vincle de coordinació, treball i coneixement entre les empreses i l’espai natural protegit, culminant amb la firma d’un acord de col·laboració entre l’empresa i l’espai natural.

Finalment, en la tercera fase es treballa per a l’acreditació d’agències de viatges que realitzin paquets turístics amb empreses acreditades i sobre la descoberta dels valors naturals i culturals de l’espai.

Redacció – V. Ll.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -