14.3 C
Amposta

Nilak planta la carpa a Vilalba dels Arcs per garantir l’accés a espectacles de circ a la població

El projecte forma part del Pla d'Impuls del Circ, posat en marxa el 2019, i que ha suposat una inversió d'1,1 MEUR

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Sortir de la perifèria del món cultural garantint a la població de les comarques perifèriques el dret d’accedir a espectacles culturals. Aquest és l’esperit del projecte col·lectiu Nilak, una de les mesures incloses dins del Pla d’Impuls del Circ. La seva carpa itinerant obre portes aquest divendres a Vilalba dels Arcs (Terra Alta) programant, durant els pròxims quinze dies, actuacions, tallers i accions amb la població local. Els professionals del sector i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, han aprofitat l’ocasió per fer balanç de les mesures del pla, posat en marxa el 2019 i que ha suposat una inversió pública d’1,1 milions d’euros en aspectes com la formació, les infraestructures, la promoció i la producció.

Nilak es presenta com un projecte cultural de col·laboració público-privada. Va rebre 70.000 euros com a guanyador del Premi Lluís Carulla 2020, de la Fundació Carulla. El Departament de Cultura, per la seva banda, ha aportat 50.000 euros per a la seva posada en marxa. El gran repte de la iniciativa, segons coincideixen els promotors, és descentralitzar els espectacles d’arts escèniques i garantir el dret dels habitants de comarques d’accedir a programació cultural, en aquest cas de circ.

“Una de cada quatre comarques de Catalunya no té cap equipament cultural en actiu. El 26% de comarques: això genera una desigualtat entre les persones. Davant d’aquest repte, Nilak proposa itinerar la carpa per aquestes comarques, promovent les arts escèniques, generant comunitats creatives, treballarà en xarxa per generar aliances a cada territori, també un impacte econòmic i un desenvolupament territorial”, ha sintetitzat la directora de la Fundació Carulla, Marta Esteve. Una qüestió de “justícia social”, ha emfasitzat el representant de l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC), Jordi Príncep.

La carpa té previstes estades de quinze dies a cada diferents municipis. Fins el 15 de novembre, romandrà a Vilalba dels Arcs. Després viatjarà cap a la Conca de Barberà i l’Alt Urgell, entre d’altres comarques. En el cas del municipi de la Terra Alta, s’han programat espectacle de circ d’acrobàcies de la companyia EIA; la dansa de Núria Guiu i el taller de fotografia creativa de Marta G. Cardellach.

Es tracta d’una de les onze mesures que formen part del Pla d’Impuls del Circ (PIC), posat en marxa pel Departament de Cultura el passat 2019. La inauguració de Nilak, en aquest sentit, ha servit també perquè representants dels professionals del sector i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, s’hagin reunit a la població de la Terra Alta per fer balanç de totes aquestes iniciatives, vuit de les quals encara s’implementaran fins al primer trimestre del pròxim 2022.

Sortir de la “perifèria” cultural

El sector, que ha resultat també especialment afectat per les restriccions sanitàries derivades de la pandèmia de covid-19, aspira a guanyar centralitat dins del panorama escènic del país sortint de la “perifèria” de les activitats culturals. En aquest sentit, Príncep ha reivindicat la qualitat i el prestigi de les produccions de circ catalanes –sovint, amb major reconeixement extern que intern, asseguren- i ha reclamat una major visibilitat i reconeixement.

Segons ha precisat, es tracta d’un conjunt de disciplines que vol anar més enllà del tradicional públic infantil i familiar, amb voluntat d’arribar també als adults. “No és només un llenguatge per a nens i nenes. És transversal”, ha precisat. També ha reclamat sortir del format estrictes de les carpes, abraçant la possibilitat de programar espectacles en recintes com sales i teatres.

Major inversió pública

Garriga, per la seva banda, ha coincidit amb els plantejaments i objectius que li han traslladat els professionals del sector. Ha recordat que el govern preparar ja una llei per garantir l’accés a la cultura de la població com a “dret inalienable”. Segons ha precisat, la inversió pública destinada al sector del circ ha passat dels 1,5 milions d’euros ,l’any 2014 als 2,7 aquest 2021 -sumant les aportacions del PIC a les mesures per contrarestar els efectes de la pandèmia en el sector artístic-. La consellera ha defensat també la necessitat d’impulsar iniciatives público-privades com Nilak per garantir aquest impuls.

Al marge del projecte col·lectiu itinerant inaugurat oficialment aquest divendres, el PIC preveu també altres mesures com ‘Pobles de Circ’, un circuit destinat a portar espectacles i tallers a poblacions de menys de 10.000 habitants d’arreu del país. També un projecte de circ social i comunitari, que celebra aquest cap de setmana una jornada a l’Ateneu Popular de Nou Barris, interpretant el circ com a mitjà per fomentar la justícia social i el desenvolupament personal i comunitari.

El Pla també preveu iniciatives en matèria de formació, a través del Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel, l’únic del país autoritzat per la formació en matèria circense i amb 57 espais que sumen 5.500 alumnes. L’increment de la presència en els mitjans de comunicació; la incidència en els programadors i prescriptors; l’organització de trobades en línia amb programadors europeus per potenciar la contractació i visibilitat a l’exterior; així com la creació d’infraestructures de circ i la millora d’espais al territori, a partir de la convocatòria de subvencions específiques, complementen la graella e mesures en marxa.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga; Jordi Príncep, membre de la Junta directiva de l’APCC; i Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla, valoren el Pla d’Impuls del Circ.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -