14.3 C
Amposta

“Neus Català era una demòcrata de pedra picada i comunista fins al final”

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

F.R.- La presidenta de l’Amical de Ravensbrück Anna Sallés ha afirmat que amb la mort de Neus Català es perd una de les figures més “notòries” de la lluita republicana i antifeixista. Sallés ha recordat la lluita feminista de Català i la “inesgotable” tasca que va fer perquè cap de les dones que havien patit les barbàries dels camps de concentració nazis caigués en l’oblit. “Era una demòcrata de pedra picada i comunista fins al final”, ha assegurat la presidenta de l’Amical, fundada i presidida per Català, durant la seva visita a la capella ardent aquest diumenge. Així mateix, Sallés ha destacat que Català va votar a l’1 d’Octubre malgrat que li restaven ja poques forces, una mostra segons el seu parer, de la voluntat constant a favor de la democràcia.

L’exconseller i exlíder d’Iniciativa els Verds Joan Saura ha subratllat el paper de Neus Català en la lluita per la democràcia tant a l’Estat Espanyol com a França i a Catalunya. En el seu pas per la capella ardent de la lluitadora antifeixista instal·lada al tanatori de Móra d’Ebre, Saura ha afirmat que en un moment en què la política està “mal vista”, Català és un “referent polític i moral”, ja que “mai es va cansar per lluitar per les llibertats i la democràcia”. “És una persona que portarem sempre dintre i que ha estat meravellosament lúcida fins als últims moments”, ha conclòs.

La consellera de Justícia, Ester Capella, creu que “el millor homenatge que podem fer a Neus Català és impedir que l’extrema dreta estigui representada a les institucions de l’estat espanyol i de Catalunya”. En declaracions als mitjans des del tanatori de Móra d’Ebre on hi ha instal·lada la capella ardent de l’última catalana supervivent del camp de concentració nazi de Ravensbrück, Capella ha considerat que la seva pèrdua “ens interpel·la a lluitar contra l’oblit” i a “seguir treballant en polítiques de memòria”. La consellera ha destacat que Català va dedicar “tota la seva vida a explicar què passava als camps d’extermini” i que va ser “la veu” perquè “el patiment de les dones” que van passar-hi “no quedés en l’oblit”.

El Subdelegat Joan Sabaté també ha assistit a la Capella Ardent de Neus Català. “Una dona valenta i lluitadora fins als últims dies. El seu llegat ens acompanyarà per sempre. El nostre condol als familiars i amics”, ha dit.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -