14.3 C
Amposta

Músics i oients s’emocionen en els concerts individuals del DeltaChamber

La codirectora Laura Ruiz reconeix que el projecte "pren embranzida" entre els joves talents

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Els concerts individuals s’han convertit en un dels al·licients del festival DeltaChamber Music Festival, el festival internacional de música de cambra de les Terres de l’Ebre. Enguany s’han repartit en dos espais i dos pobles diferents, 12 es oferir aquest dilluns a la Celoquia del Castell d’Amposta, i 12 més s’han fet aquest dimarts al vespre a l’Oficina de turisme d’Ulldecona. L’espectador entra a la sala i es troba cara a cara amb un solista. Sense dir-se res, es miren, el músic s’inspira i es posa a tocar. El DeltaChamber ha recuperat enguany els músics internacionals, que ja han ofert, amb èxit aclaparador, dos concerts a Flix i Deltebre. Les actuacions centrals es fan aquest pròxim cap de setmana a Amposta.

La codirectora del DeltaChamber, Laura Ruiz, va importar els concerts ‘One to One’ per salvar l’edició 2020, en plena pandèmia. Era un format que havien estrenat en un festival al nord d’Alemanya i que s’adaptava a les restriccions sanitàries d’aquell estiu. Els concerts individuals han estat un èxit des del primer dia i en només tres edicions són ja un dels fenòmens del festival de música de cambra ebrenc.

Enguany s’han ofert 24 concerts individuals i les entrades es van vendre de seguida, però com reconeix la codirectora, l’oferta és difícil d’ampliar perquè tot i que és una experiència molt intensa i emocionant, és també esgotadora per als músics. “Ens afecta a la vulnerabilitat perquè tothom s’emociona. Els músics em diuen que se’ls ha posat la pell de gallina i que als espectadors els queien les llàgrimes durant el concert”, explica Laura Ruiz, després dels primers concerts que es van fer aquest dilluns a la Celoquia del Castell d’Amposta.

De fet, són concerts de deu minuts, a un preu molt assequible (5 euros), que són únics i irrepetibles, amb músics de reconeixement internacional que improvisen segons les sensacions creades entre ell i l’oient. “Només passarà una vegada a la vida i no es repartirà mai igual. Tenir algú, només per a tu, que et dedica la saviesa i l’energia, és increïble”, ha dit Ruiz. “És molt bonic i molt intens”, ha afegit.

Després de dos anys amb restriccions de mobilitat, els músics internacionals tornen a participar en aquesta setena edició del DeltaChamber i per primer cop, s’han ofert, amb un èxit aclaparador, concerts per tot el territori. El passat cap de setmana, els joves músics del Programa Academy i alguns dels solistes del festival van tocar el programa de ‘Danses fantàstiques’ a Flix i Deltebre, i aquests dies s’assaja sense descans per les actuacions centrals que es faran a Amposta, divendres i dissabte, al Museu Terres de l’Ebre. ‘Fantasia’ és el lema d’un repertori “molt virtuós i complicat” per al qual s’estan destinant totes les hores possibles d’assaig. Les entrades estan gairebé esgotades.

Els joves talents estan explicant arreu les possibilitats que els està oferint el festival ebrenc, amb el programa Young Talent i el programa Academy que busca “promoure la formació de músics que destaquen per la seva excel·lència” i donar-los impuls professional. Joves de tot l’estat espanyol poden aprendre amb els grans músics i pedagogs de tot Europa, que són els solistes del festival, i compartir escenari, una posada en escena del mètode ‘learning by doing’ amb totes les despeses pagades.

Aquests programes estan fent que el DeltaChamber agafi “una embranzida molt bona” perquè és una oportunitat gairebé única per als músics joves. “No tenen tants escenaris on tocar”, ha reconegut Ruiz. Molts han vingut expressament de l’estranger on s’estan formant i celebren que els seus familiars els puguin vindre veure tocar prop de casa, fet que no els passa sovint.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -