14.3 C
Amposta

Movem Tortosa proposa la creació d’una Taula de Salut Mental per fer front als efectes de la pandèmia

L'objectiu és el desplegament d'un pla de formació comunitària per detectar i acompanyar la salut mental especialment entre els joves, un dels col·lectius més afectats per la pandèmia

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Movem Tortosa portarà al proper ple del mes de febrer el debat sobre la salut mental i el paper que han de jugar les administracions públiques en la detecció i acompanyament, especialment entre els joves, el col·lectiu més afectat per la pandèmia.

El confinament i les diferents restriccions que s’han aplicat per a pal·liar les conseqüències ocasionades per la Covid-19, han desencadenat brots que han posat en alerta els especialistes de la salut mental. Segons el Centre d’Estudis d’Opinió i la mateixa Agència de Salut Pública del Departament de Salut, en els darrers anys ha augmentat el percentatge de població que refereix simptomatologia de depressió, malestar emocional i ansietat, augmentant en conseqüència el consum d’hipnosedants.

Si ens centrem en les afectacions als joves, augmenten en més d’un 50% els casos relacionats amb els trastorns mentals i l’estrès i destaca l’increment d’autolesions i intents de suïcidi. Una problemàtica que, segons Movem Tortosa, “cal abordar destinant més recursos i estant amatents a l’evolució de la progressiva restauració de la mal l’anomenada nova normalitat”.

Tenint en compte aquestes dades alarmants, el partit considera necessària l’actuació de les administracions públiques i per aquesta raó proposa la creació d’una Taula de Salut Mental, que tindria per objectiu desenvolupar un pla de formació comunitària, adreçada a donar recursos per identificar i acompanyar la salut mental dels tortosins i tortosines. Formació que s’adreçaria a professionals de centres cívics, espais joves, centres oberts, serveis socials d’atenció primària, educació primària i educació secundària.

Per poder-ho tirar endavant es demana una dotació de recursos humans a l’Ajuntament, però sobretot un suport per part de la Generalitat que permeti consolidar el servei i facilitar el desenvolupament dels protocols d’intervenció i coordinació entre els serveis de salut d’àmbit comunitari i especialitzats.

En aquest sentit, el portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha subratllat la importància d’acabar amb el tabú de la salut mental també des de les institucions públiques i començar a crear eines de detecció, ajuda i acompanyament sobretot centrat en els joves, als que tant hem exigit durant la pandèmia. Segons Jordan “és l’hora de què les administracions públiques incorporin plans comunitaris de salut mental d’adolescents i joves que permetin modificar i ampliar l’atenció a la salut mental, com a prevenció, com a gestió dels malestars i com ajuda en situacions de trastorn, que reforcin els actuals recursos en aquest àmbit. L’augment de casos ens ha de fer veure la necessitat de ficar el problema damunt la taula i buscar solucions conjuntes, que passen per un suport comunitari.”

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -