14.3 C
Amposta

Movem Terres de l’Ebre reclama mesures concretes per protegir el Delta en les seues al·legacions al pla de conca

Es demanen, entre d'altres, cabals ecològics adaptats als efectes del canvi climàtic, materialitzar el pla de mobilització de sediments, no autoritzar més transvasaments i planificar la reducció del minitransvasament a Tarragona

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Movem Terres de l’Ebre presentarà aquesta setmana unes al·legacions al Pla Hidrològic de Conca de l’Ebre amb les quals es reclamen en línies generals, mesures concretes per tal de protegir el Delta i per corregir problemàtiques més genèriques que també tenen impacte en la qualitat dels recursos hídrics. Els coordinadors de Movem Terres de l’Ebre, Eva Amposta i Jordi Jordan, han presentat avui en roda de premsa les línies generals de les al·legacions, que seran enviades aquesta mateixa setmana a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE).

Les al·legacions que presentarà Movem es poden dividir en dos grans blocs. En el primer s’hi insereixen les al·legacions relacionades amb la contaminació urbana i de la indústria i sobre l’impacte de l’agricultura i la ramaderia en la contaminació difusa. “Són al·legacions que pretenen abordar aspectes de gestió més integral del territori i que afecten la supervivència de les masses d’aigua”, ha explicat Eva Amposta. Així, davant el fet que, segons el pla, un 7 per cent de la població de la conca ebrenca queda fora del tractament d’aigües, Movem Terres de l’Ebre reclama que tots els nuclis i indústries tinguin depuradores i plantes de tractament encara que sigui de tipus secundari, que s’implanti un Pla de Sistemes Naturals de Depuració als petits nuclis de població o que es posi més èmfasi en l’aplicació de sancions i inspeccions per reduir abocaments.

Pel que fa als impactes de l’agricultura i la ramaderia, les al·legacions consideren excessives les 906.000 hectàrees de regadius i les 2.093.057 unitats de ramaderia quantificades al pla de conca. I per això es reclama la suspensió de noves implantacions, la reducció de les ramaderies actuals i un pla per reconversió; un altre pla per a implementar pràctiques agrícoles menys intensives de fertilitzants, pesticides, recs controlats i un foment de l’agricultura ecològica; a banda d’un pla de protecció i recuperació dels aqüífers contaminants.

Ordenació i control hidràulic de l’Ebre

Pel que fa al segon bloc de les al·legacions, se centren en les qüestions de l’ordenació i control hidràulic del riu Ebre. En aquest aspecte, Jordi Jordan ha afirmat que Movem aposta per “la democratització de la gestió del riu”, amb la reivindicació de la reversió de concessions d’embassaments i minicentrals que estiguin mal atorgades, amb pròrrogues irregulars o en situació de finalització. “Defensem que les noves concessions siguin de gestió pública directa o amb entitats econòmiques i socials vinculades al territori”, ha detallat.

Davant la qüestió del cabal ecològic, es reclama que el Pla Hidrològic de Conca tingui en compte la incidència del canvi climàtic i les conseqüències que se’n deriven i que es recullen en el Plan Nacional de Adaptación al Cambio Climático 2021-2030, un document elaborat pel mateix govern espanyol. A més, es reivindica que el pla de conca no es quedi només en el compromís de fer estudis o informes, sinó que adopti mesures concretes sense necessitat d’haver d’esperar a un nou Plan Hidrológico Nacional. Per això Movem reclama que s’acordi immediatament un nou cabal ecològic que estigui adaptat als impactes del canvi climàtic.

I, pel que fa a mesures concretes de protecció del Delta de l’Ebre, les al·legacions que es presentaran reclamen implementar un pla de recuperació de mobilització de sediments, que no és permetin nous transvasaments i que es comenci a planificar la reducció del minitransvasament a Tarragona, seguint, tal com va reclamar dissabte passat la Plataforma en Defensa de l’Ebre, l’esperit del Pacte del Ter. Finalment, Movem demana de nou la reactivació de la Comissió de Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, com un “òrgan plural entre administracions, la comunitat científica i els moviments socials en defensa del territori”.

Redacció – J. V.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -