14.3 C
Amposta

Mor l’activista LGBTI i filòleg tortosí Ferran Miquel Benaiges als 33 anys

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Aquest dimarts ha mort l’activista LGBTI i filòleg tortosí Ferran Miquel Benaiges, de 33 anys, a conseqüència d’una leucèmia. Ferran Miquel ha estat un referent i dinamitzador del moviment LGBTI a les Terres de l’Ebre, com a impulsor de diferents mobilitzacions i primer president de l’associació LGTeBre. L’any 2014 va ser l’impulsor de la Comissió 28 de Juny de les Terres de l’Ebre i de la primera manifestació pel dia per l’Alliberament Lèsbic, Gai Bisexual, Intersexual i de les persones Trans al territori, amb el suport de la Comissió Unitària 28 de Juny.

El 2015 va participar en la fundació de l’associació LGBTI de les Terres de l’Ebre, LGTeBre, de la qual va ser-ne el primer president. Posteriorment, el 2019, va coordinar la mobilització del dia de l’Alliberament LGBTI a Deltebre i Sant Jaume d’Enveja, en el marc de la Comissió Unitària 28 de juny. També ha estat membre de l’assemblea Atzagaia, col·laborador habitual del Fanzine «La Lloca» i conductor del podcast de cultura catalana «El Llimoner».

Ferran Miquel era filòleg i estava desenvolupant la tesi doctoral «Identitat, transgressió i canvi social en la literatura catalana gai» sota la direcció de Montserrat Palau (URV) i Josep-Anton Fernández Montolí (UOC). En l’àmbit acadèmic també ha estat professor de català a l’estranger (lector) a les universitats de Bamberg (Alemanya) i Maynooth (Irlanda), a més de professor a la UOC.

Molt actiu, també, en l’àmbit musical, ha tocat el violoncel a l’Orquestra de la URV i de la Diputació de Tarragona, a més de ser membre, durant molts anys, de la colla de dolçainers Gaiters de l’Aguilot, de Tortosa, i de tocar el saxo a la banda de Paüls.

En l’àmbit polític va ser militant de l’organització de joves independentistes Maulets, membre del Casal Popular Panxampla en els seus inicis, i impulsor i membre actiu de l’ANC Tortosa, així com del CDR Dublín.

Ferran Miquel ha estat un referent en els àmbits de l’activisme LGTBI, la defensa del territori (que coneixia pam a pam per la seua afició a la muntanya i l’excursionisme), la promoció de la llengua i la cultura i la defensa dels drets i llibertats. Des dels col·lectius dels quals ha format part, així com família i amics, es reivindica la seua figura com a persona que ha viscut intensament, trencant barreres i normes, i amb ple compromís amb la transformació i la justícia social.

La cerimònia de comiat es durà a terme demà, dia dijous 19 de gener, a les 17 h al Tanatori de Tortosa (Cantonada amb Carrer H, Passeig Joan Cid i Mulet).

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -