14.3 C
Amposta

Més de 5,7 M€ per a la nova depuradora de la urbanització de Riumar, a Deltebre

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha inaugurat avui la posada en funcionament de la nova depuradora de Prat de Comte, amb una inversió propera als 790.000 euros, finançada per l’ACA

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat pel director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Lluís Ridao, ha presentat avui el projecte de la depuradora de Riumar i ha inaugurat la nova depuradora de Prat de Comte, acompanyat dels alcaldes de Deltebre i Prat de Comte, Lluís Soler i Joan Josep Malràs, respectivament. També ha presidit l’acte de signatura d’un protocol de col·laboració per al desenvolupament de l’ampliació del sector d’activitats econòmiques Les Molines.

La nova depuradora de Riumar (Deltebre), una realitat

El conseller Damià Calvet ha presentat aquest matí els detalls de la nova depuradora de Riumar, a Deltebre, que es començarà a construir aquest mes de març i que estarà enllestida en un període de 13 mesos.

Calvet ha expressat la seva voluntat de què el Departament de Territori i Sostenibilitat “sigui el departament del Delta de l’Ebre, en quant a la defensa de la integritat del propi delta” i ha dit que “més enllà de les al·legacions al Pla de Protecció de l’Estat i el Pla Hidrològic, hi ha d’haver fets que es concretin en inversions”.

 En aquest sentit, ha recordat que la depuradora de Riumar és “una actuació llargament reclamada pels veïns, i un compromís del conseller legítim Josep Rull, que ha de permetre resoldre un dèficit històric del nucli, amb una infraestructura de primera”. A més, ha destacat que es tracta d’una depuradora “pensada no només per a la gent que viu al nucli, sinó per a la que també ve a l’estiu, que pot multiplicar per deu la població habitual”.

Amb una inversió superior als 5,7 MEUR, la planta, construïda per la Ute Constructora de Calaf SAU i Sociedad de Fomento Agrícola Castellonense SA, serà de tipus biològic amb capacitat per tractar 850 m3/dia, equivalent a una població de 4.041 habitants, donant així servei tant durant l’hivern com en els mesos de l’estiu, quan hi ha un important increment de visitants a la zona.

La depuradora es construirà sobre una esplanada 2 metres per damunt del nivell del mar, que es terraplenarà per evitar possibles inundacions en un període de retorn de 500 anys. L’aigua degudament tractada s’aportarà al riu Ebre.

Protocol per un sector d’activitats econòmiques a Deltebre

D’altra banda, també a Deltebre, el conseller Calvet ha presidit l’acte de signatura d’un protocol de col·laboració per al desenvolupament de l’ampliació del sector d’activitats econòmiques Les Molines.

Els terrenys que conformen aquest àmbit tenen una superfície de 34.200 m2 i estan situats al nord del nucli urbà de Deltebre, entre el canal de l’Esquerra i la carretera de Camarles. El desenvolupament d’aquest nou sector donaria continuïtat al polígon Les Molines, promogut en el seu moment per l’INCASÒL i actualment sense parcel·les disponibles.

Calvet ha volgut posar en valor que “som el Departament que crea condicions territorials perquè hi pugui haver inversions que dinamitzin l’economia i generin ocupació”. En aquest cas, “atenent  la possible demanda d’inversors que vulguin impulsar els seus punts de negoci a Deltebre, desenvoluparem, tant des del punt de vista de reparcel·lació com d’urbanització, aquestes condicions que ens han de permetre acollir inversions”, ha explicat.

L’acord signat entre les administracions preveu dur a terme les accions i estudis necessaris per valorar la viabilitat d’aquesta actuació, tenint en compte els valors en venda de les parcel·les resultants que es desprenen dels primers estudis efectuats per l’INCASÒL, l’existència real i acreditada de demanda, i la possibilitat de que sigui necessari el compromís de finançament, per part d’altres administracions, per a l’execució d’actuacions singulars vinculades al nou sector.

El conseller de TES ha explicat que el Pla d’ordenació urbanístic municipal (POUM) de Deltebre preveu un sector d’activitat econòmiques en aquest indret, i ha recordat que la tramitació d’aquest instrument de planejament està “aturat a l’espera d’informes de l’Estat”, que “no deixarem de perseguir”.  

Inauguració de la depuradora de Prat de Comte

Posteriorment, el conseller Calvet ha inaugurat la nova depuradora de Prat de Comte. En la seva intervenció, Calvet ha dit que “aquesta és una actuació petita que crea condicions de vida en la gent de Prat de Comte, i és important per al territori”. El conseller ha destacat que es tracta d’un projecte que “s’ha pogut fer gràcies a l’ACA, que és una estructura d’estat, i gràcies al cànon de l’aigua, que permet fer inversions com aquesta”.

 Damià Calvet també ha volgut posar en valor la tasca de l’alcalde de Prat de Comte, Joan Josep Malràs, en aquest i altres projectes que han millorat la qualitat de vida de la població.

Els treballs, que han tingut una durada de quinze mesos, han suposat una inversió propera als 790.000 euros i han estat duts a terme per la Ute Aigües de Catalunya-Arnó, permetran sanejar les aigües residuals generades en aquesta localitat de la Terra Alta, que actualment té censada una població propera als 180 habitants.

La depuradora de Prat de Comte, de tipus biològic aerobi, té una capacitat de tractament de 60 m3/dia, equivalent a una població de 422 habitants, adaptant-se a les necessitats de sanejament actuals i futures. L’aigua degudament tractada s’aportarà al barranc de la Xalamera, contribuint a la millora qualitativa de la conca del riu Ebre.

Aquesta actuació està inclosa en el Pla Hidrològic de l’Ebre corresponent al període 2016-2021 i ha estat finançada íntegrament per l’Agència Catalana de l’Aigua.

Sanejament garantit per a més del 84% de la comarca

Amb l’activació de la depuradora de Prat de Comte ja són 9 les depuradores actives a la comarca de la Terra Alta, que garanteixen el sanejament del 84,5% de la població de la comarca. Pel que fa a Catalunya, amb aquesta són 529 depuradores en servei, que sanegen les aigües residuals generades pel 97,1% de la població.

Inversió de 2,6 MEUR per a millores de reg

Durant la seva visita a Deltebre, el conseller també ha fet referència als diversos projectes que des del Departament s’estan duent a terme amb les comunitats de regants de la dreta i l’esquerra. L’ACA, el 2019 va signar un conveni amb la Comunitat General de Regants de la Dreta de l’Ebre per dur a terme diverses actuacions per a millorar l’eficiència de les infraestructures de reg, amb una inversió prevista d’1,7 MEUR. Estan en la recta final d’una de les actuacions previstes en aquest conveni, concretament les obres de la comporta de descàrrega i el sifó sota el canal amb el barranc de Sant Antoni (a l’alçada de Vinallop, dins el terme municipal de Tortosa) i que finalitzaran aquest mes. Aquests treballs milloraran la regulació de l’aigua del canal i s’evitaran trencaments en cas d’avingudes

El conveni signat fa dos anys també contempla el revestiment i condicionament de l’avantcanal, al seu pas pel terme municipal de Xerta. L’ACA ja ha enllestit la redacció del projecte i l’estudi d’impacte ambiental.

Pel que fa a les actuacions previstes al canal de l’esquerra de l’Ebre, durant el gener d’enguany s’ha signat un conveni entre l’ACA i la Comunitat de regants sindicat agrícola de l’Ebre per a diverses actuacions com la construcció d’un fals túnel al canal principal de Tivenys i revestir un tram d’1,7 quilòmetres de la sèquia illa de Mar Esquerra a Deltebre. Es preveu que els treballs comencin properament i es destini una inversió de més de 901.000 euros. Els dos convenis, per tant, preveuen una inversió total de 2,6 milions d’euros, aplicant el 20% del cànon de derivació.

En el període de planificació vigent (2016-2021), s’han subscrit cinc acords amb la Comunitat de regants sindicat agrícola de l’Ebre i tres amb el canal de la dreta. Tots ells destinats a reduir les pèrdues d’aigua i optimitzar al màxim l’aigua. L’ACA, en aquest període, està destinant més de 5,6 milions d’euros.

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -