14.3 C
Amposta

[MAPA] 31 municipis ebrencs registren 213 delictes amb arma blanca els últims deu anys

Amposta, l'Ametlla de Mar, Deltebre i l'Ampolla són els municipis de les Terres de l'Ebre que acumulen més actuacions policials per delictes amb arma blanca

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Les actuacions policials relacionades amb delictes on s’intervenen armes blanques s’han triplicat en deu anys a Catalunya, segons una anàlisi de l’ACN amb dades dels Mossos d’Esquadra. Els territoris amb més incidència d’aquests casos en proporció al nombre d’habitants són, en aquest ordre, l’Alta Ribagorça, l’Alt Camp, l’Alt Empordà i el Baix Camp. En el període 2013-2023 tots ells superen una ràtio de 200 procediments per cada 100.000 habitants, quan la mitjana catalana és de 136,4. Pel que fa als municipis de més de 2.000 habitants, a més de les capitals d’aquestes tres comarques, sobresurten la Jonquera, l’Ampolla, Castelló d’Empúries i Gurb.

Les actuacions policials relacionades amb delictes on s’intervenen armes blanques s’han triplicat en només deu anys a Catalunya. De 501 procediments penals el 2013 es va passar a 1.638 el 2022, amb l’any 2017 com a punt d’inflexió. Aquest 2023, amb dades fins al mes de setembre, se’n compten ja 1.290, el nombre més alt registrat entre els mesos de gener i setembre de tots aquests anys. La ràtio mitjana de casos a Catalunya al llarg de l’última dècada és de 136,4 procediments per cada 100.000 habitant.

————————————————–

Dades a les Terres de l’Ebre

A les Terres de l’Ebre, 31 municipis han acumulat en aquest període 213 actuacions policials relacionades amb delictes on s’intervenen armes blanques. Amposta (32), l’Ametlla de Mar (19), Deltebre (18) i l’Ampolla (18) són els municipis que acumulen més actuacions policials per delictes amb arma blanca, en canvi, les localitats amb més incidència d’aquests casos en proporció al nombre d’habitants, és a dir, amb més ràtio, són Garcia (759), l’Ampolla (505,2) i Riba-roja d’Ebre (265,3).

Per comarques, a la Ribera d’Ebre és Móra d’Ebre amb 8, qui registra més delictes amb armes blanques, a la Terra Alta és Gandesa, amb 6, al Baix Ebre, l’Ametlla de Mar amb 19 i al Montsià és Amposta amb 32.

Taula dels municipis ebrencs (de menys a més delictes amb arma blanca)
Taula dels municipis ebrencs (de menys a més ràtio de delictes amb arma blanca)

Catalunya: més incidència en zones costaneres i municipis de pas

En general, al mapa de Catalunya s’aprecia una major incidència de les actuacions policials per delictes i faltes penals relacionats amb la tinença d’armes a les zones costaneres i també als territoris de frontera. Succeeix als diversos extrems del país, ja sigui els propers a França, com la Jonquera o Puigcerdà (amb una ràtio de 284,7); a l’extrem sud, amb l’Ampolla (Baix Ebre) com a segon municipi de més de 2.000 habitants en incidència d’aquest tipus de casos; i també al límit amb la Franja, cas del Pont de Suert (Alta Ribagorça).

En número absolut de casos registrats durant aquests anys, les ciutats que més n’acumulen són Barcelona (2.726 actuacions policials amb intervenció d’arma, més de 250 a l’any des del 2018), Terrassa (397), l’Hospitalet (377), Sabadell (338), Badalona (307) i Mataró (284). Això no obstant, en relació a la seva població, en general tenen ràtios l’entorn de la mitjana catalana (que és de 136). D’aquest grup, tan sols Mataró s’enfila una mica més, fins als 220 de ràtio de casos.

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -