14.3 C
Amposta

L’ús de la Prescripció Social s’incrementa de manera notable a Catalunya

Un total de 23.338 pacients del servei d'atenció primària i comunitària de Catalunya van rebre una prescripció social (PrS). D'aquest total, el 78,3% eren dones.

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Durant l’any 2023, un total de 23.338 pacients del servei d’atenció primària i comunitària de Catalunya van rebre una prescripció social (PrS), segons dades recents. D’aquest total, el 78,3% eren dones. Aquesta xifra representa un augment considerable en comparació amb l’any anterior, amb un creixement del 2,3 vegades respecte al 2022, quan només 10.341 pacients van rebre aquest tipus de prescripció.

Segons les darreres dades de 2023, abans de rebre la prescripció social, el 71,4% dels pacients mostraven malestar emocional, mentre que el 28,5% afirmava tenir una xarxa de suport pobra. Aproximadament la meitat d’aquests pacients (52%) presentaven aquestes característiques. Les dades de seguiment de la PrS indiquen que el 61,9% de les persones vinculades al recurs social i comunitari prescrit mostren millora en el seu benestar emocional, mentre que el 42,5% veuen reforçada la seva xarxa de suport social.

La Prescripció Social és una estratègia destinada a millorar la salut i el benestar, activant les capacitats saludables de les persones i de les seves comunitats a través de la prescripció d’activitats socials, culturals o relacionades amb la natura, entre altres.

Amb l’objectiu de donar a conèixer la importància d’aquesta pràctica, avui, 14 de març, se celebra el Dia de la Prescripció Social, promogut des del Regne Unit per la National Academy for Social Prescribing. A Catalunya, el Departament de Salut s’uneix a aquesta iniciativa per reconèixer els esforços dels professionals en l’adopció de solucions no medicalitzadores i basades en els actius comunitaris com la PrS.

Cal destacar que gairebé una de cada tres dones (27,4%) i un de cada cinc homes (20,4%) majors de 15 anys a Catalunya presenta malestar emocional, amb una prevalença més alta en poblacions de menor nivell socioeconòmic.

El Programa de Prescripció Social i Salut (PSS) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya busca reduir la sobremedicalització, especialment en l’ús d’ansiolítics i hipnosedants, i aborda l’impacte dels determinants socials en la salut mental. A més, s’esforça per crear xarxes de salut comunitària multidisciplinàries que prioritzen l’abordatge dels problemes de salut segons les necessitats de la pròpia comunitat.

En aquests darrers anys, s’ha intensificat la formació dels professionals en Prescripció Social, amb més de 103 cursos i la participació de prop de 3.200 professionals. Això ha permès que Catalunya compti amb almenys un professional format en PrS a 334 equips d’atenció primària.

A més, s’està treballant per adaptar el programa a noves poblacions específiques, com ara les persones ateses en recursos de salut mental i addiccions, i en recopilar evidència sobre la prescripció d’actius basats en la natura, amb la participació en projectes europeus com el H2020 Re-imaginació d’entorns de connexió i interacció: prescripció social en espais naturals (RECETAS).

La Prescripció Social emergeix com una eina prometedora en la millora del benestar i la salut de la població, integrant l’aportació de la comunitat i els recursos socials en l’atenció sanitària.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -