14.3 C
Amposta

L’oli de cuinar

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Quants cops es pot utilitzar l’oli de cuina, com s’ha de guardar, com s’ha d’aprofitar i com s’ha de reciclar?

En principi, un oli ja fregit no s’hauria de reutilitzar, ja que cada vegada que s’escalfa s’altera la seva estructura i aquesta degradació dóna lloc a l’aparició de substàncies que poden ser perjudicials per a la salut. Aquesta consideració, però, té alguns matisos. Un bon oli de fregir es podria reutilitzar fins a dos o fins i tot tres vegades sempre que: 1) es netegi molt bé de les seves impureses, 2) que mai hagi superat la temperatura d’uns 170 °C i 3) que no es conservi massa temps, ja que quan han passat uns dies des del seu magatzematge es comença a fer-se ranci.

L’oli ja utilitzat s’ha de deixar-lo reposar entre 3 i 4 hores i colar-ho un cop estigui fred. Al refredar l’oli, les impureses solen quedar a baix, de manera que és molt més fàcil de netejar i colar.

Probablement, l’oli més adequat per utilitzar-lo per a més d’una fregida sigui una combinació d’un 70 % d’oli de gira-sol i un 30 % d’oli d’oliva. Més que per una qüestió organolèptica (és a dir de sabor o de color) és que en aquesta combinació l’oli gira-sol més oliva tarda més a cremar-se.

És important tenir en compte, sigui quin sigui l’oli que es triï, que no s’utilitzi més de tres vegades, ja que des del primer ús els àcids grassos que el componen comencen a donar lloc a compostos tòxics que solen ser perjudicials per a la salut.

Un altre tema que té a veure en l’oli usat: el fet de tirar l’oli per les canonades dóna lloc a una sèrie de desencadenants que repercuteixen negativament: 1) en l’estructura de les mateixes canonades, 2) en l’economia i 3) en el medi ambient. Ja que es dificulta el tractament de les aigües residuals donant un treball extra a les depuradores, fet que encareix molt el seu funcionament. En xifres absolutes es pot dir que la depuració d’un litre d’oli és 700 vegades més cara que el tractament d’1 litre d’aigües residuals.

L’oli no ha de tirar-se per les canonades, sinó que s’ha d’emmagatzemar en una ampolla, millor de vidre, i portar-lo a un punt de reciclatge. L’oli no s’ha de llençar mai per l’aigüera, ni per les clavegueres o al vàter, ja que és un agent molt contaminant. Pera què ens fem una idea, un litre d’oli pot contaminar fins a 40.000 litres d’aigua.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -