14.3 C
Amposta

L’obrador de cervesa artesana de la Terra Alta, Ebrewine, busca firmes per salvar-se d’una orde d’enderroc

L'obrador Ebrewine, situat a Horta de Sant Joan, té a una orde d'enderrocament per una irregularitat urbanística

El més vist

spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -

L’obrador de cervesa artesana Ebrewine, únic a la Terra Alta, té a una orde d’enderrocament per una irregularitat urbanística, però els seus propietaris han engegat una campanya per salvar-lo i, fins ara, han recollit més de 1.300 signatures. Podeu firmar la petició aquí.

Fa 20 anys, que la família de l’enòleg i mestre cerveser Marc Dorca va aterrar a la Terra Alta i va iniciar un projecte de turisme rural amb celler d’elaboració de vins a Horta de Sant Joan que, un cop obtinguts tots els permisos i començat a construir, van haver d’aturar a causa de la crisi econòmica del 2008.

Un cop refets d’aquesta situació, la família de Dorca va intentar acabar-lo, adaptant-lo a la nova realitat de la comarca i obrint un obrador de cervesa artesana a l’edifici que tenien mig construït. Van aconseguir l’objectiu el 2018. Van aixecar no només un negoci, sinó també un projecte vital compromès amb el territori, oferint un producte de la terra, i intentant dinamitzar i donar valor a una comarca amb greus problemes de despoblament, implicant-se de forma activa en les diferents accions locals, comarcals i d’àmbit de les Terres de l’Ebre, oferint i compartint l’espai perquè la gent del territori pogués gaudir de més oferta cultural i d’oci.

Com que l’edifici no es va acabar de construir del tot al seu moment, la llicència d’obres va caducar i es va ordenar l’enderroc, confirmat per sentència judicial. Segons Dorca, la Generalitat de Catalunya pot autoritzar un canvi d’ús de l’edifici i salvar l’activitat. Marc Dorca apunta que tot i que està legalment permesa l’activitat i que la part construïda es va construir de forma legal, “la normativa diu que s’ha d’enderrocar, encara que sigui per tornar a construir el mateix. Tot un sense sentit burocràtic i administratiu”.

Actualment, han presentat un recurs d’alçada al Departament de Territori, on demanen poder presentar un projecte de legalització de l’edifici i els dos mesos de termini que per llei tenen per presentar-lo. Aquest recurs té un termini de resolució (febrer 2023), que si es desestima aboca l’obrador a un segon judici contenciós-administratiu que la família assegura que ja no pot afrontar.

Per tot això, volen recollir el màxim de signatures possibles per a mostrar a la Generalitat que aquest projecte és estimat i volgut per la gent del territori, i que si pretén aplicar polítiques antidespoblament i de desenvolupament rural no té sentit enderrocar projectes existents que ja funcionen i que aporten molt de valor a la Terra Alta.

Si al final s’enderroca l’edifici, el projecte vital de tres generacions d’una família desapareixerà, abocant-los a la ruïna i a haver de tornar a començar de zero.

Redacció – I. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -