14.3 C
Amposta

Litterarum reforçarà la complicitat amb el públic infantil i jove en l’edició de “retorn a la normalitat”

El certamen estrena un maridatge literari i confia recuperar les xifres de programadors inscrits

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Litterarum, la fira d’espectacles literaris de Móra d’Ebre, ha fet una aposta en la quinzena edició d’enguany, per reforçar la complicitat amb el públic infantil i jove. Ho farà amb un ampli programa de l’espai Litterarum Petits –que compleix deu anys-, la recuperació dels passis per a instituts, i amb un maridatge literari, la principal novetat d’enguany, per apropar els joves a la literatura amb fórmules i propostes atractives. Les inscripcions de programadors ja estan obertes i es preveu recuperar xifres prepandèmia –una vuitantena. Litterarum i la 19a Fira del Llibre ebrenc es faran del 27 al 29 de maig. 32 autors presentaran les seves obres en una carpa llibreria amb més de 2.000 títols vinculats a les Terres de l’Ebre .

La 15a edició de la Fira Litterarum i la 19a edició de la Fira de Llibre Ebrenc ja tenen llesta la programació. D’una banda, la mostra que fusiona les arts escèniques i la literatura i promou la contractació d’aquests espectacles, oferirà 14 propostes de petit i mitjà format entre les quals dues d’accent ebrenc. ‘Versegem’, de la companyia ampostina Sinèrgia – amb textos de Joan Brossa, Salvador Espriu i Glòria Calafell-, i ‘Símbol transparent’, de Lia Sampai i Adrià Pagès -amb textos de Josep Juan Segarra, Mercè Rodoreda i Mireia Ibáñez, entre d’altres- són les dues escollides. “Perquè a més d’escenificar i musicar poesia catalana també ho fan amb poesia d’autors ebrencs contemporanis i és un punt d’innovació que volem continuar potenciant a Litterarum,”, ha remarcat Gemma Sastre, directora de la fira.

Un altre espectacle destacat per Sastre és ‘Te deix, amor, la mar com a penyora’, obra de teatre de gran format per a adults, de Les Fugitives i amb textos de Carme Riera, que “surt per primera vegada de Barcelona” i es podrà veure en primícia a Móra d’Ebre des que es va estrenar al Teatre Tantarantana de Barcelona fa dues temporades.

En la programació hi ha espectacles gratuïts i de pagament i es mantenen també les projeccions en directe a través de la pàgina web del festival, una alternativa que s’ha consolidat i amb la qual es va resoldre la continuïtat de la fira durant la pandèmia. A més a més, els organitzadors de Litterarum confien recuperar les xifres de programadors inscrits d’abans de la covid, una vuitantena. Les inscripcions estan obertes fins al 25 de maig.

Més públic jove i infantil

La regidora de Cultura de Móra d’Ebre, Montse Pineda, ha remarcat l’aposta clara d’enguany per donar protagonisme al públic juvenil i infantil, “sobretot perquè siguin el públic habitual de Litterarum en un futur”. L’espai Litterarum Petits, que compleix deu anys, programa diferents propostes, tallers i activitats per “fomentar la lectura en llengua catalana entre els més menuts” i per això, per primera vegada, s’instal·larà una carpa específicament pensada per a ells que dinamitzarà l’Esplai Treu Banya. Finalment, s’han programat espectacles familiars com ‘El monstre de colors’, de Tutatis amb textos d’Anna Llenas, molt conegut en la educació dels sentiments dels xiquests; i es recupera l’espectacle per a instituts de la comarca amb ‘Quanta, quanta guerra…’, de Farrés Brothers i cia i textos de Mercè Rodoreda.

Maridatge al castell

La gran novetat del maridatge literari al Castell de Móra d’Ebre també vol posar a prova fórmules atractives “per apropar la literatura al jovent”, com ha assenyalat Sastre. La nit del dissabte s’oferirà un sopar amb productes de proximitat i vins dels cellers de la comarca que es combinaran amb l’espectacle de la catalana Judit Puigdomènech, ‘Terra i cel’, amb poemes de Clementina Arderiu i de Maria-Mercè Marçal.

Litterarum també homenatjarà el centenari del poeta català Gabriel Ferrater en l’acte de cloenda, amb el ‘Concert centenari de Gabriel Ferrater 1922-1972-2022’, a càrrec de Joan Artigas, Martí Hosta, Artur Regada i Sergi Sirvent.

La commemoració, impulsada pel Departament de Cultura a través de la Institució de les Lletres Catalanes, busca difondre el coneixement de l’obra de Ferrater i el reconeixement de la seva figura. La inaugurarà Maria Carme Ferré, presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya, “per reivindicar la figura de les llibreries i els llibreters” com a espai “d’oci i entreteniment” i també “de saviesa i coneixement”.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -