L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha posat en marxa al Delta de l’Ebre el projecte HERBESREG, una iniciativa per millorar la sostenibilitat i la productivitat del cultiu de l’arròs. L’objectiu és trobar noves estratègies de reg que permetin reduir l’ús d’aigua, controlar les males herbes resistents als herbicides i minimitzar l’impacte ambiental.
L’estudi es durà a terme durant dos anys a l’Estació Experimental de l’IRTA a Amposta, on es compararan tres models de maneig de l’aigua: la inundació contínua tradicional, una sembra convencional amb un període d’assecat a meitat de cicle, i la sembra en sec, una tècnica que podria ser clau en la lluita contra el caragol poma, una de les principals plagues del Delta.

Els investigadors analitzaran el consum d’aigua, l’eficàcia en el control de males herbes i el rendiment del cultiu, així com el seu impacte en la biodiversitat i la salinitat del sòl. Segons Néstor Pérez-Méndez, coordinador de l’estudi, la recerca és essencial per adaptar el cultiu a un escenari de canvi climàtic i restriccions hídriques.
Els primers resultats es coneixeran a l’octubre de 2025, i la segona fase del projecte s’allargarà fins a la tardor de 2026, quan es presentaran les conclusions finals al sector arrosser.
Redacció M.F