14.3 C
Amposta

L’índex EPG, que situa el risc de rebrot, és de 12,6 sobre 100 a les Terres de l’Ebre

La taxa de reproducció efectiva o índex de transmissibilitat, que valora el número de persones infectades per un sol infectat, a les Terres de l'Ebre és de 2,48

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Govern proposa que les regions sanitàries de Lleida, Girona i Catalunya Central passin també a la fase 1 el proper dilluns i deixa de moment en l’aire el plantejament sobre la regió metropolitana de Barcelona. En les properes hores s’estudiarà una proposta parcial per a l’àrea metropolitana, “que no serà completa, de passar a la fase 1”, segons ha indicat després de la reunió del pla Procicat la consellera de Salut, Alba Vergés. En preguntar-li si aquest plantejament estaria a temps d’aplicar-se ja dilluns, ha indicat que caldrà veure la data concreta, però ha afegit que no es vol anar “molt més enllà”. Les regions que es plantegen per passar ja a la fase 1 estan en risc baix o moderat.

Estan en risc baix de rebrot els dos àmbits metropolitans, Lleida, Catalunya Central i Tarragona. En risc moderat hi ha Barcelona ciutat, Girona, l’Alt Pirineu i Aran i l’Ebre, amb dades del 9 de maig. En aquests dos últims casos, Vergés ha indicat que és un efecte produït pel poc nombre de casos que tenen, i qualsevol nou positiu provoca un canvi important. En general, ha insistit que la tendència és decreixent, i els riscos moderats no són d’aquells “que s’hagin d’agafar amb pinces”. És per això que en les properes hores s’estudiarà una proposta per a la regió metropolitana.

Per exemple, en el cas de la regió metropolitana nord, que té un risc baix de rebrot, la consellera ha remarcat que és una qüestió de volum, ja que es tracta de la zona més poblada de Catalunya. El nombre de persones infectades per 100.000 habitants, encara que sigui similar al d’una zona molt menys poblada, té un impacte molt més important pel que fa a la quantitat de població.

Així, a data de 12 de maig, l’anomenat índex EPG, que situa de 0 a 100 el risc de rebrot, és de 57,2 al Pirineu i l’Aran per la seva poca població. Al Camp de Tarragona és de 15,8, a la ciutat de Barcelona és de 14,7, a la regió metropolitana sud és de 12,9, i a les Terres de l’Ebre és de 12,6. A la Catalunya Central és de 9,2, a la metropolitana nord és de 8,6, a Lleida és de 7,7 i a Girona és de 6,4.

La taxa de reproducció efectiva o índex de transmissibilitat, que valora el número de persones infectades per un sol infectat, és, en data 12 de maig, de 0,72 a la ciutat de Barcelona, de 0,79 a la regió metropolitana nord, de 0,8 a Girona, de 0,86 a la Catalunya Central, de 0,91 a Lleida i de 0,92 a la metropolitana sud. Al Camp de Tarragona la taxa arriba a l’1,65, a les Terres de l’Ebre és de 2,48, i a l’Alt Pirineu i l’Aran és de 3,21 persones per cada infectat.

Ha destacat que la incidència acumulada del virus des de fa 14 dies és “la que es fa servir més com a base” per prendre les decisions del canvi de fase. També es mira la incidència acumulada dels últims 7 dies per identificar canvis de tendència. “Les incidències acumulades estan baixant a tots els territoris del país”, ha exposat.

A Girona la incidència acumulada en els anteriors 14 dies era dilluns passat de 81 casos per cada 100.00 habitants, però aquest dimecres ja ha baixat a 15,6. La incidència en els anteriors set dies ha passat dels 35,4 de dilluns als 5 d’aquest dimecres. A la Catalunya Central ha passat en dos dies de 65 a 21 la incidència dels darrers 14 dies i de 25 a 7,4 la incidència dels darrers set dies. A Lleida, la incidència de 14 dies ha passat de 48 a 13,2 entre dilluns i dimecres, i la de set dies ha baixat de 15,4 a 4,4. Al Camp de Tarragona s’ha passat de 18 a 4,6 la incidència a 14 dies, i de 10,5 a 1,1 la de set dies. A l’Ebre, dels 18 casos a 14 dies s’ha passat a 3,4, i dels 12,4 a set dies s’ha passat a 2,3.

Al Pirineu s’ha baixat dels 18 als 4,4 en els anteriors 14 dies, mentre que els casos acumulats els darrers set dies han baixat de 25,3 a 1,5. A la regió metropolitana sud s’ha passat de 55 a 22,8 casos a 14 dies entre dilluns i dimecres, i de 20 a 8 en les dades acumulades de set dies. A la metropolitana nord s’ha passat de 38 a 20 en els casos de 14 dies, i de 16 a 6 en els de set dies acumulats. Finalment, a la ciutat de Barcelona s’ha passat de 89 casos per cada 100.000 habitants en els anteriors 14 dies aquest dilluns passat, a 46 aquest dimecres. I dels 36 casos per 100.000 habitants els últims set dies a 11,7 entre dilluns i dimecres.

Vergés ha assenyalat que aquestes dades es corregeixen amb la taxa reproductiva efectiva (Rt), les proves a residències i les tendències. En els darrers dies s’han fet moltes proves a residències que alteren el resultat, indiquen des de Salut. També es té en compte la densitat de població ja que és “rellevant” per analitzar el risc de rebrot d’una zona determinada. No obstant això, les dades d’aquest dimecres no tenen en compte els malalts en residències de gent gran, ja que, segons Salut, aquests centres estan aïllats i no s’haurien de comptabilitzar a l’hora de calcular el risc de rebrot.

Les dades d’incidència del coronavirus a Catalunya sense tenir en compte les de residències són les següents a data d’aquest dimecres 13 de maig. L’Alt Pirineu i l’Aran té una taxa d’incidència acumulada per 100.000 habitants en els darrers 7 dies d’1,5 i en els últims 14, de 4,4 i la seva densitat de població per km2 és de 245 habitants; Barcelona ciutat, d’11,7 i 46,4 la incidència acumulada dels últims 7 i 14 dies i una densitat de 30.457 habitants; el Camp de Tarragona, d’1,1 i 4,6 i 1.352; la Catalunya Central, de 7,4 i 21 i 1.186; Girona, de 5 i 15,6 i 1.299; de Lleida, de 4,4 i 13,2 i 444; la Metropolitana Nord, de 6,3 i 20,3 i 5.141; la Metropolitana Sud, de 8,1 i 22,8 i 10.231; les Terres de l’Ebre, de 2,3 i 3,4 i 120.

Pel que fa a la regió metropolitana la consellera no ha volgut concretar si esperaran uns dies, si es disgregaran algunes zones perquè passin a la zona 1 o bé si es demanarà que es puguin aplicar algunes mesures intermèdies entre la fase 0 i la fase 1. Ha indicat que “ja s’ha fet un intercanvi tècnic” amb el Ministeri de Sanitat. “Nosaltres tenim tot el marge per fer les propostes que considerem oportunes, decidir-les aquí, aprovar-les aquí i també compartir-les”, ha afegit.

Les reunions amb l’Ajuntament de Barcelona continuaran aquest dijous al matí, així com també les converses amb les altres zones de l’àrea metropolitana. “Quan ho tinguem concretat ja ho explicarem”, ha reiterat.

La consellera ha explicat que Barcelona Ciutat té 1,6 milions d’habitants, la Metropolitana Sud 1,3 milions i la Metropolitana Nord 1,9 i que entre les tres concentren el 66% de la població de Catalunya. Per això a la pregunta sobre què li falta a aquesta darrera zona, la Metropolitana Nord, per passar a la fase 1, Vergés ha destacat que “és la regió sanitària més poblada de tot Catalunya i la seva proximitat amb Barcelona fa que la capacitat assistencial estigui molt compartida”.

El Govern ha preferit demanar el pas de la fase 0 a la fase 1 en alguns territoris, que no “pressionar” per fer el pas de la fase 1 a la fase 2 en altres, tot i que “deixar 14 dies per passar d’una fase a l’altra tampoc és inamovible”. També ha indicat que no s’ha descartat “mai” fer propostes per àrees bàsiques de salut, o més aviat per agrupacions d’àrees bàsiques de salut.

Catalunya és dels territoris que està proposant mesures més “prudents, que no vol dir restrictius”, ha destacat Vergés. “Correm el risc que la gent es pensi que ja s’ha acabat tot”, ha assenyalat. “Estem en fases de desconfinament en una epidèmia que està ben activa”, ha apuntat. “Correm el risc de lesionar encara més l’economia si no fem aquestes passes el més segures possibles, si intentem avançar prenent decisions pensant que no ens faran tornar enrere”, ha defensat.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -