14.3 C
Amposta

L’IDECE reconeix que és un any complicat pel riu Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El problema del llapó que col·lapsa els canals de reg es posarà sobre la taula en la nova etapa de l’Institut pel Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE). La petició dels regants perquè es declari aquest tipus de macròfit com a plaga al tram final de l’Ebre s’estudiarà tot i que les competències en navegabilitat de l’IDECE s’emmarquen en el tram del riu entre Ascó i Amposta. Aquest divendres s’han renovat alguns càrrecs de l’organisme. El regidor de la Ràpita, Albert Salvadó, ha rellevat el canareu Alfons Montserrat com a director de l’IDECE, i l’alcaldessa de Vinebre, Gemma Carim, és la nova vicepresidenta primera.

Els regants del delta de l’Ebre exigien aquest dijous un pla d’acció urgent contra el llapó, un tipus de macròfit que genera greus problemes a les infraestructures de gestió de l’aigua durant l’estiu i que és l’hàbitat idoni per al desenvolupament de la mosca negra. L’IDECE s’ofereix a treballar per resoldre aquesta incidència, que dispara els costs de personal i maquinària per netejar-lo dels canals i que ha obligat a aplicar restriccions de reg per garantir que arribi aigua a tota la zona inundable dels arrossars.

L’IDECE, que té competències de navegabilitat del riu Ebre entre Ascó i Amposta, talla i retira amb maquinària les algues del riu però adverteix que en aquesta etapa de l’estiu, aquestes algues es desprenen de forma natural i arriben al tram final de l’Ebre. Les algues estan complicant l’actual campanya de navegabilitat, a causa del baix cabal de l’Ebre, per sota dels 80 metres cúbics per segon, i per les altes temperatures, dos factors que afavoreixen la proliferació dels macròfits. “No és que l’IDECE deixi les algues que tall al riu. Es desprenen i baixen riu avall i en tindrem una quantitat important al tram final. És un any més conflictiu que altres anys”, ha reconegut el ja exdirector de l’Institut de Desenvolupament ebrenc, Alfons Montserrat.

El rapitenc Albert Salvadó ha rellevat en Montserrat com a director de l’IDECE. L’exalcalde canareu serà aviat diputat d’ERC al Parlament i deixa el càrrec. La renovació s’ha fet efectiva en el Consell Rector, celebrat aquest divendres a la delegació del Govern de les Terres de l’Ebre, amb la participació del vicepresident segon i director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació, Lluís Juncà. També s’ha nomenat vicepresidenta primera l’alcaldessa de Vinebre i presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, i s’han designat els nous representants dels Consells Comarcals ebrencs.

Juncà ha apuntat que es reactiva l’IDECE amb tots els membres actius i “amb la voluntat que sigui més importat que mai el paper que jugui en coordinar les polítiques públiques que es puguin fer a les Terres de l’Ebre i que sigui un instrument útil per interès del territori”. Per altra banda el nou director, Albert Salvadó, ha agraït la confiança que se li fa. “Ha de ser una eina imprescindible de vertebració territorial i de generació de projectes de valor afegit per les Terres de l’Ebre. A mitjà termini hem de convertir l’IDECE en una agència de desenvolupament territorial que permeti treballar per un territori en permanent construcció”, ha defensat.

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -