14.3 C
Amposta

Les terres del Sénia demanen que es compensi la protecció de les oliveres monumentals

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La gerent de Mancomunitat de la Taula del Sènia, Teresa Adell, i el president de l’Associació Territori del Sénia, Jaume Antich, han coincidit en reclamar compensacions per als pagesos afectats pels “perjudicis” que els hi comportarà la llei sobre protecció de les oliveres monumentals. Així ho han manifestat en la seva compareixença al Parlament en el marc de la ponència que treballa en la proposició de llei, impulsada pel PSC-Units, que vol prohibir explícitament l’extracció, trasplantament i comercialització d’oliveres monumentals. Per la seva banda, el representant de Salvem lo Montsià Ferran Puig s’ha mostrat molt crític amb el redactat actual de la llei i l’ha considerat una “autorització legal a l’espoli”.

El text vol protegir les oliveres amb segles d’edat i assegurar una gestió adequada i la permanència on són arrelades, prohibir explícitament la seva extracció, trasplantament i la comercialització. La llei preveu crear una comissió tècnica, una llista d’oliveres i oliverars monumentals actualitzada anualment i els recursos destinats a la seva protecció i millora. La llei, que prohibeix “malmetre, matar o comercialitzar” aquestes oliveres, preveu un règim de sancions amb multes de fins a 500.000 euros. També accions de promoció –amb una menció especial ‘Oli d’oliva verge extra de les oliveres monumentals de Catalunya’ o del paisatge.

Per a Teresa Adell, és important arribar a un equilibri entre conservació del patrimoni i activitat agrícola tot defensant que sense l’activitat agrícola les oliveres monumentals no haurien sobreviscut. En aquest sentit, ha qualificat de “molt necessàries” les compensacions als pagesos. La llei, segons Abad, “no s’ha de veure com un problema sinó com una oportunitat”.

Antich ha destacat que la norma ha de preveure els fons que es destinaran anualment als pagesos i també ha afegit que l’article que fa referència a les sancions és “excessiu”. Amb tot, ha considerat que la llei és “necessària i urgent” i que globalment el redactat està “prou bé” tot i que es susceptible de millores.

Molt més crític ha estat el representant de Salvem lo Montsià Ferran Puig, que ha demanat que la llei estableixi com a oliveres monumentals les que tenen un longitud de circumferència del tronc de més de 2 metres en comptes dels 3,5 metres que fixa l’actual redactat. Puig ha defensat que la llei catalana no pot ser menys exigent que la normativa valenciana en aquest àmbit.

Així mateix, ha lamentat que la tramitació de la llei al Parlament “ha aixecat la llebre” i ha intensificat l’espoli. Per tal d’evitar-ho, ha defensat que el Govern hauria de decretar una moratòria.

Redacció – N. A.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -