14.3 C
Amposta

Les Terres de l’Ebre afronten una campanya forestal extremadament complexa [MAPA]

Avui, en data 7 de juny ja s'ha activat l'alerta INFOCAT, en motiu de les altes temperatures a què s'arribarà avui divendres i demà dissabte

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La Campanya Forestal, que teòricament comença l’1 de juny i s’estén fins al setembre, enguany ja ha començat de manera extraordinària unes setmanes anteriors per la sequera i les calors extremes.

El director dels Serveis Territorials d’Interior a les Terres de l’Ebre, Joan Juan ha assegurat que, tot i no patir greument els efectes de la sequera en comparació a la resta de Catalunya, si en els pròxims dies no plou en abundància, les Terres de l’Ebre augura una campanya forestal “bastant complicada“.

Joan Juan, director dels Serveis Territorials d’Interior a les Terres de l’Ebre

Avui, en data 7 de juny ja s’ha activat l’alerta INFOCAT, en motiu de les altes temperatures a què s’arribarà avui divendres i demà dissabte. Aquest fet, ha assegurat Juan que és “extraordinari“, però així s’havia de fer, ja que tota la part nord de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta tenen una situació de risc alt d’incendi forestal.

Mapa de predicció de perill d’incendi forestal. Generalitat de Catalunya. 7 de juny de 2024.

Ricard Exposito, cap de la Regió d’Emergències de les Terres de l’Ebre ha fet un repàs de la situació dels últims anys per tal que s’entengui la “complicada i preocupant” situació que li augura a les Terres de l’Ebre durant aquesta campanya forestal de 2024.

Exposito ha explicat que el perill d’incendi es valora des de dos vessants. Per una banda, en quina situació es troba la vegetació, i quan aquest és pobre en contingut d’aigua i, per tant, és fàcil que cremi, juntament amb un episodi meteorològic que complica la feina dels bombers, i facilita la propagació de l’incendi, és quan el risc és alt.

Des del 2020, les campanyes forestals a les Terres de l’Ebre han sigut “de sucre” perquè les condicions de la vegetació eren molt bones, ja que havia caigut molta precipitació durant la primavera, com els fenòmens meteorològics del Filomena, Glòria, etc. Això va fer que fins al passat mes d’agost, el risc d’incendi no era alt.

Des de setembre de 2023, les temperatures han estat per damunt del que haurien d’estar per l’època que era, és per això que ara hi ha un escalfament que perjudica la vegetació que està acostumada a aguantar temperatures més baixes durant la tardor, l’hivern i la primavera. Exposito ha explicat que l’anomalia de temperatura més la falta d’aigua provoca que les Terres de l’Ebre sigui el lloc de Catalunya amb la mort de la vegetació més alta i, per tant, amb el risc més elevat.

Un altre dels problemes que agreuja la situació actual de risc molt alt, és la disposició de punts d’aigua. Durant la Setmana Santa d’enguany la situació era greu, ja que només estaven operatius el 40% d’aquests, i gràcies a la col·laboració amb el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural han aconseguit revertir la situació i pujar la disponibilitat d’aquests punts d’aigua al 78%.

A les Terres de l’Ebre l’any 2023 es van produir 72 incendis en tot l’any que van afectar a 83,89 hectàrees. de les quals 65,94 ha. forestals i 17,96 ha. no forestals. Dins la campanya d’incendis forestals hi va haver 27 incendis que van afectar 36,99 ha., de les quals 33,88 ha. són de terreny forestal i 3,11 ha. no forestals.

Aquest any, fins al 28 de maig, s’han produït 33 incendis a les Terres de l’Ebre que han afectat 107,37 hectàrees que ja en són més que tot l’any passat. Entre els quals, hi ha l’incendi de Tortosa, al Baix Ebre, que va cremar una superfície total de 89,86 ha (73,88 ha. forestals i 15,98 ha. no forestals).

Mapa del nivell de perill d’incendi forestal per municipis. Generalitat de Catalunya. 2024.

Pel que fa a les actuacions, l’any 2023 van haver d’actuar 1.103 vegades, mentre que amb el que portem d’any (fins al 31 de maig), el Cos d’Agents Rurals ha realitzat: 130 actuacions en focs actius o extingits, 259 actuacions per vigilància i verificacions de columnes de fum, i 714 actuacions d’inspecció d’infraestructures i activitats amb perill d’incendi.

I finalment, pel que respecta a les restriccions d’accés als espais naturals a Terres de l’Ebre l’any passat hi va haver restriccions a Els Ports, de 13 dies, i a les serres de Cardó i del Boix, de 6 dies. Les mesures de restriccions als massissos tenen l’objectiu de protegir les persones per evitar que estiguin en un espai natural en cas de declarar-se un foc, a més de disminuir el risc que es produeixi un incendi.

Pla Alfa: un nivell nou adaptat al canvi climàtic

L’any 2024 el Pla Alfa s’adapta a la situació d’emergència climàtica i té 5 nivells que van del 0, per a nivell baix de perill, fins al 4 per a un perill de nivell extrem d’incendi forestal.

El Pla Alfa és una eina clau per prevenir els incendis forestals. És un procediment operatiu de vigilància, prevenció i control de les activitats que poden generar perill d’incendi. Aquest Pla és vigent durant tot l’any i avalua diàriament les situacions de perill.

Fins al nivell 3 els Agents Rurals vetllen perquè es compleixin les restriccions d’activitats, i amb el nivell 4, es restringeix l’accés a espais naturals per perill extrem d’incendi forestal i s’estableixen mesures preventives extraordinàries.

Els dos objectius d’aquest Pla són protegir les persones en cas que es declari un foc i disminuir el perill d’incendi que comporta l’activitat humana al medi natural.

Mapa de perill d’incendi diari del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. 7 de juny de 2024.

Reforç de personal del Cos de Bombers de la Generalitat i Cos d’Agents Rurals

Pel que fa al Cos de Bombers, a més del personal operatiu, funcionari i voluntari, disponible durant tot l’any (i que tot just acaba d’incorporar la darrera promoció de 240 agents), la Campanya de 2024 comptarà amb un reforç de 47 persones a la Regió d’Emergències de les Terres de l’Ebre. Totes prestaran servei en diferents àrees operatives del Cos. A més, les Terres de l’Ebre durnat l’any compten amb 89 voluntaris al parc de bombers, 172 funcionaris al parc de bombers, i ara a l’estiu tindran 11 reforços.

Redacció L.P.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -