Les restes de malacofauna ajudaran a conèixer millor la història del Delta

Les dues setmanes de treball de camp al jaciment de l’Antic d’Amposta han servit també per a localitzar restes “significatives” de malacofauna, és a dir, restes de cloïsses, petxines i altres mol·luscs. “Això ens indica que els habitants de l’Antic aprofitaven a fons els recursos fluvials i marítims”, recalca Sardà. En aquest sentit, explica que “es tracta d’un tipus de restes bioarqueològiques que poden permetre extreure dades especialment interessants per a caracteritzar el paleopaisatge deltaic d’època protohistòrica. És a dir, pensem que des de l’arqueologia podrem també contribuir a conèixer millor la història del Delta de l’Ebre i la seva evolució”.

Finalment, Sardà destaca la localització d’un lingot de plom, fet que els arqueòlegs relacionen amb el treball del metall al mateix poblat. “Hem documentat evidències clarament relacionables amb l’activitat metal·lúrgica, i més concretament amb el treball del bronze i del plom”, afegeix.

Les excavacions a l’Antic d’Amposta es realitzen des de fa dos anys gràcies al conveni marc de col·laboració entre la Universitat Rovira i Virgili i l’Ajuntament d’Amposta. Aquest any, a més, ha estat el primer en el qual s’ha comptat amb l’alumnat del Curs d’Arqueologia. Es tracta d’estudiants que estan cursant el grau en Història o en Història de l’Art de la URV, d’altres de la Universitat Pompeu Fabra i de la Università La Sapienza (Roma), i alguns amb els estudis de grau finalitzats, però que cursaran l’any vinent la primera edició del Màster interuniversitari d’Arqueologia Clàssica Aplicada (MACA), que organitzen la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica.

Redacció