14.3 C
Amposta

Les residències de gent gran de l’Ebre comencen a rebre visites amb mesures extremes de protecció

La fase 2 permetrà trobades a tots els usuaris als centres que hagin aplicat recomanacions per reduir el risc de contagi

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Les residències de gent gran i discapacitats podran rebre visites de familiars en la fase 2 però també se n’han autoritzat en la fase 1 per als malalts crònics que han patit descompensacions. Es fan una vegada a la setmana i ha de fer-la sempre la mateixa persona de la família. Les mesures de prevenció i protecció que s’aplicaran en aquesta desescalada són extremes per mantenir els centres nets, com en el cas de l’Ebre on no hi ha cap usuari ni professional contagiat ara mateix. Afers Socials i Salut també treballa per permetre el retorn d’usuaris i nous ingressos i reobrir els centres de dia. Els centres s’han classificat en tres nivells de risc amb la col·laboració de l’Agència Publica de Salut i Metges Sense Fronteres.

Des de dilluns passat, amb la fase 1 de la desescalada, les residències de gent gran han autoritzat les visites de familiars als usuaris amb malalties cròniques i que han patit una descompensació. Les trobades es fan un cop a la setmana, sempre per part del mateix familiar i sota control de les professionals perquè s’apliquin estrictes mesures de seguretat i distanciament. “Estem començant a treballar de manera molt encotillada. Voldríem ser més laxes però les mesures són molt restrictives. Són visites molt acotades, organitzades i autoritzades pel mateix centre. Hem de minimitzar el risc que suposaria l’entrada del virus al centre i una de les portes d’entrada podria arribar amb la normalitat de les visites familiars. La desescalada s’ha de portar amb la màxima prudència com fem ara”, ha explicat Ingrid Roca, delegada territorial en l’àmbit residencial a l’Ebre.

A la residència Sant Miquel d’Amposta s’ha adaptat l’entrada per poder fer aquestes trobades i les professionals segueixen totes les indicacions com també es farà, quan es flexibilitzi amb la fase 2 la visita de tots els residents. Però “els ritmes” d’aquest desconfinament als centres residencials els marcaran també les possibilitats i les adaptacions de cada centre. “Als 35 centres que tenim a l’Ebre, la desescalada la marcarà la seva dinàmica, distribució i espais. Hi ha centres on els seus espais no permeten fer-ho tan ràpid com voldríem i ho hem de fer amb cautela i seguretat”, ha insistit Roca. “Demanem comprensió a les famílies perquè volem garantir la seguretat de les persones que viuen aquí per evitar el que veiem a altres regions sanitàries”, ha apuntat.

Per donar llum verda a les visites, i amb la col·laboració de l’Agència de Salut Publica i Metges Sense Fronteres, s’han classificat les residències, llars i pisos en tres nivells de risc. Els centres verds són els que no tenen cap contagi i han garantit els circuits, l’aïllament i la sectorització dels espais per fer segures les visites o readmetre usuaris. A l’Ebre 10 dels 34 ja estan classificats en aquest nivell. Els centres taronja són els que han d’acabar d’aplicar les mesures recomanades – a l’Ebre la resta, 24 ara mateix-, i els centres rojos són els que tenen usuaris o professionals contagiats.

A les Terres de l’Ebre tots els centres estan “nets” de covid-19. Juntament amb els convents de religioses, al territori hi ha hagut 7 sanitaris contagiats i 16 usuaris ens l’àmbit residencial. Els tests massius també per usuaris i treballadors asimptomàtics – ses van fer gairebé 3.000 PCR- van identificar 4 usuàries asimptomàtiques que ja van ser aïllades.

Com ha explicat Mar Lleixà, directora territorial de Salut a l’Ebre, durant la fase 2 es mantindran “mesures extremes de prevenció”. “Ho hem de fer tot igual: rentat de mans, distàncies, elements de protecció, presa de temperatura prèvia. És la nova realitat de la qual estem parlant per garantir la salut d’aquestes persones més vulnerables”, ha explicat. “Estem molt encoratjats i treballem per reactivar recursos, posar en marxa la maquinària perquè hi haurà la possibilitat de fer reingressos, nous ingressos i reobrir els centres de dia”, ha afegit Rosana Fatsini, directora territorial a l’Ebre d’Afers Socials. “Volem ser molt cauts i amb molta precaució i analitzant molt bé cada cas i en col·laboració amb el Departament de Salut”, ha afegit.

“El nostre objectiu és mantenir aquesta estabilitat. Ser molt curosos i treballar la desescalda i la tornada a la normalitat amb moltíssima prudència. Seguirem acompanyant els centres residencials que estan fent un esforç titànic perquè hem de mantenir aquesta dinàmica i centrar-nos en el virus però també en el benestar de les persones i la seva qualitat de vida, que ha de ser la nostra prioritat”, ha destacat Roca.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -