14.3 C
Amposta

Les cooperatives i UP critiquen que no s’incloguin ajuts suficients per protegir les oliveres monumentals

Els productors admeten que la llei aprovada inclou les seves esmenes però veuen encara excessives les sancions

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), l’Associació de Cooperatives de l’Oli del Baix Ebre i Montsià (Acobem) i el sindicat Unió de Pagesos (UP) han criticat que la llei de protecció de les oliveres monumentals aprovada aquest dimecres al migdia pel Parlament no hagi inclòs un “import suficient” per a cada arbre, tal i com demanaven a les al·legacions presentades. Malgrat això, valoren positivament que la normativa preveu destinar recursos públics al manteniment d’aquests arbres i es tingui també en compte l’opinió dels seus propietaris. Les tres entitats, de fet, han celebrat que la majoria d’esmenes seves hagin estat recollides en el text final i s’hagi evitat posar “en perill la viabilitat econòmica de les explotacions”.

Admeten que, al marge d’assegurar la destinació de recursos públics per al manteniment, la normativa preveu la limitació de la protecció a les oliveres mil·lenàries, el reagrupament dins de l’explotació, així com les tasques de conreu, i que el Departament d’Agricultura també sigui tingut en compte en el desenvolupament de la llei. Tot i així, les entitats reiteren la necessitat d’aconseguir que en el desenvolupament posterior de la llei s’incorpori, en el marc de la Llei de pressupostos, una partida destinada a mantenir aquestes oliveres i oliverars.

Cooperatives i sindicat agrari volen també que, en el moment que es desenvolupi el Reglament d’aplicació d’aquesta normativa, s’incloguin representants del sector agrari dins de la Comissió Tècnica per disposar de veu i vot en el desenvolupament de certs aspectes que afecten directament a l’activitat agrària. Concretament, la validació dels informes elaborats pels departaments competents, proposar formes integrades de protecció enfront l’amenaça de plagues i els efectes del canvi climàtic, promoure programes d’intervenció i conservació de cada exemplar o l’elaboració d’una Guia de bones pràctiques de conreu.

Finalment, tot i la rebaixa en les sancions inicialment proposades, creuen que continuen sent “exageradament elevades”. “Cal tenir en compte que els propietaris d’aquestes oliveres sempre n’han tingut cura i, mentre que fins ara ho feien voluntàriament, ara ho hauran de fer de manera obligatòria, justament en un moment en que el sector de l’oli d’oliva està patint una greu crisi que posa en perill la continuïtat de les explotacions”, tanquen en un comunicat conjunt.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -