14.3 C
Amposta

Les aules com a portada d’entrada per eixamplar el consum de mandarines ebrenques a Catalunya

El programa fruita a l'escola, per fomentar hàbits saludables, donarà enguany una bossa de clementines a 254.000 alumnes

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Uns 254.000 alumnes d’infantil i primària de 1.084 centres de Catalunya marxaran aquest curs a casa amb una bossa de clementines de les Terres de l’Ebre. Es tracta d’una iniciativa de promoció inversa inclosa en el Programa de fruita a les escoles, en marxa des de fa més de deu anys per fomentar el consum saludable de fruites i hortalisses entre els infants. L’objectiu és que els estudiants traslladin a les famílies no només aquests hàbits: també es tracta d’esperonar el consum de productes de proximitat de qualitat. El programa, que impulsen el Departament d’Agricultura, Educació i Salut, està finançat amb més de 3 milions d’euros, la major part dels quals fons europeus.

Per segon any consecutiu, el Programa de fruita a les escoles inclou una acció promocional inversa per impulsar el consum de productes agrícoles de sectors que han de fer front a crisis cícliques o requereixen una empenta comercial. Després que els paraguaians, el curs 2020/2021 ha estat el torn de les clementines de les Terres de l’Ebre.

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha recordat que aquestes accions especials permeten donar compliment de les mesures recollides en el Pla d’acció dels cítrics consensuat amb el sector. “Donar visibilitat als cítrics mitjançant el seu consum a les escoles i, així, ajudar a incrementar-ne la presència als mercats de proximitat”, ha argumenta.

Les mandarines ebrenques, però, no seran les úniques protagonistes d’aquesta iniciativa, que es desplega des de fa més de deu anys en el marc d’una estratègia de la Unió Europea per combatre la disminució del consum de fruita i hortalisses. En aquest context, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha reivindicat el paper de l’escola com a transmissora dels hàbits de salut i alimentaris. “L’escola també ha de ser de menjar: qualitat, natural i de proximitat”, ha subratllat, tot recordant que els centres són “la segona llar” dels alumnes “i en alguns casos la primera”, perquè la seva pròpia “no els dona la garantia” en qüestions alimentàries.

Dirigit a alumnes de segon cicle d’Educació Infantil i de Primària de tot el territori, el programa es va iniciar el passat 14 de novembre amb un primer lliurament de quatre peces de fruita –poma, clementina, pera i raïm-. Durant el curs, es programaran sis lliuraments més: cada alumne rebrà, així, 22 peces o racions de fruita i hortalisses. En total, se’n repartiran 900 tones: a banda de les ja esmentades, també préssecs, nectarines, taronges, cireres, albercocs, paraguaians, plàtans i cirerols.

De forma paral·lela, les escoles podran participar en les activitats que organitzarà e l Departament d’Agricultura per donar suport a la distribució de la fruita durant els segons i tercers trimestres: tallers als centres educatius, visites a explotacions agràries i un concurs sobre hàbits de consum saludable, en el qual també podran participar les famílies.

La Generalitat preveu destinar a aquesta iniciativa més de tres milions d’euros. La distribució de la fruita costarà 2,39 milions, dels quals 2 seran a càrrec del pressupost del Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA) i la resta a càrrec d’agricultura. Les activitats educatives costaran 621.000 euros i es destinaran 314.000 euros a comunicació.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -