14.3 C
Amposta

L’eruga molesta

El Delta és un punt d'entrada i assentament d'espècies invasores d'arreu del planeta

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Delta de l’Ebre és una porta d’entrada i assentament a Europa d’espècies invasores que arriben d’arreu del planeta fent memòria podem esmentar el caragol poma, el cranc blau, la granota toro o una daurada aliens totes a la biodiversitat del Delta que interfereixen amb les espècies autòctones fent-ne un desplaçament i quedant-se els seus hàbitats, doncs bé l’última en aparèixer pel territori és l’eruga del Boix. L’eruga és de l’espècie dels càmbrics i ve de la Xina, Japó o Índia espècie invasora que va ser descoberta l’any 1859. Arriba a Europa per Alemanya el 2006 i fa un recorregut per tot el continent i aterra a Catalunya l’any 2014 en concret a Besalú comarca de la Garrotxa estenent-se pel país i el 2019 arriba al Baix Ebre i el Montsià estenent-se pel Parc Natural dels Ports.

Aquesta espècie s’alimenta de les fulles del boix dels boscos i jardins amb uns efectes brutals sobre aquestes plantes deixant-los sense cap fulla comprometent la seva supervivència, l’espècie qualificada de no perillosa per la salut de les persones, provoca picors i urticàries. Les primeres erugues esclaten el mes de juny i d’agost a octubre en surten dues més fent que a l’estiu siguin molt abundants que provoquen alarma en els ciutadans perquè el vespre volten al costat de la llum.

Per fer front a la plaga la Generalitat fa cosa de tres anys va fer el grup tècnic de la papallona del boix que està format pels Agents Rurals, Serveis de Sanitat i Sanitat Forestal que es reuneix de manera periòdica per fer seguiments de noves afectacions de la plaga al territori fent assajos per la seva erradicació. S’han avaluat diferents eines de control com el tractament sobre les larves, els adults i els ous la seva relació entre la disponibilitat de fulles els assajos de control de la plaga en l’àmbit forestal i la relació amb l’eruga del boix. S’ha fet un control i seguiment de l’eficàcia de la confusió sexual amb feromones, paral·lelament es treballa per conèixer amb més profunditat les diferents zones del territori per aplicar de forma adequada els tractaments fitosanitaris.

La ràpida propagació de l’eruga asiàtica amenaça els boscos naturals i jardins del boix, la globalització ha causat molts canvis al planeta en l’àmbit econòmic, social i natural, mai aquestes espècies hagueren arribat al nostre territori de manera natural s’han introduït a conseqüència dels múltiples viatges que es fan arreu i amb el transport arriba l’espècie invasora al nostre territori. Haurem d’estar atents a tots aquests treballs especialment en les zones rurals on es troba habitualment el boix per si donen resultat i poden deixar de ser una molèstia pels ciutadans i erradicar-les del territori. Pensem-hi.

Joan Cunill, enginyer mediambiental 

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -