Aquest dilluns 2 de desembre, l’Ajuntament de Tortosa ha celebrat el ple ordinari, en absència de la CUP, on es va aprovar el pla municipal de polítiques transversals de gènere (2024-2028), el pla municipal per a la Diversitat Sexual, Afectiva i de Gènere LGTBI+ (2024-2028). També es va aprovar una declaració institucional per sol·licitar al Departament d’Educació el manteniment de les línies educatives actuals al municipi, i es va revocar l’acord d’acceptació de l’estudi tècnic presentat per ADIF per a la supressió del pas a nivell de Campredó, entre altres. Durant la sessió, l’oposició també va plantejar diversos precs i preguntes sobre qüestions com l’augment del padró, la falta de poda d’arbres en diversos carrers i la situació de l’endeutament municipal.
Paral·lelament, l’alcalde, Jordi Jordan, va informar que aquell mateix dia havia mantingut una reunió amb el director de Rodalies a Catalunya, Antonio Carmona. En aquesta trobada, Carmona va avançar que a principis de 2024 es preveu implementar una nova tarifació per al servei de trens Avant entre Tortosa i Barcelona, tot i les dificultats tècniques per combinar tarifes en serveis que utilitzen vies convencionals i d’alta velocitat.
Pla municipal de polítiques transversals de gènere, i Pla per a la Diversitat Sexual, Afectiva i de Gènere LGTBI+ (2024-2028)
Es tracta d’uns plans que estableixen un seguit d’objectius i accions concretes, amb els recursos necessaris per al seu desenvolupament, així com un sistema de seguiment i avaluació de les diferents accions amb l’objectiu d’aconseguir una Tortosa més igualitària, inclusiva i cohesionada.
- El pla municipal de polítiques transversals de gènere inclou un total de 48 accions en cinc àmbits d’actuació: compromís per la igualtat, transversalitat i diversitat de gènere; economia per a la vida i usos del temps; intervenció integral contra les violències masclistes; ciutat de drets i barris en igualtat. Entre les actuacions previstes hi ha la posada en marxa de les dues llars d’infants municipals; la difusió i consolidació del servei municipal Temps per a Tu; la incorporació de la perspectiva de gènere als plecs de clàusules en els contractes públics o la promoció de la memòria històrica des d’una perspectiva de gènere. “Revisem les polítiques de gènere a la ciutat, apostem per la transversalitat i per una mirada interseccional que ens permeti aconseguir una major justícia social”, ha assenyalat l’alcalde.
- El pla municipal per a la Diversitat Sexual, Afectiva i de Gènere LGTBI+ contempla més de 40 accions centrades a reconèixer, visibilitzar i acompanyar la realitat de les persones LGTBI; impulsar formació respecte a la diversitat sexual, afectiva i de gènere i erradicar situacions LGTBI-fòbiques.
Declaració institucional al departament d’Educació
El ple de l’Ajuntament de Tortosa ha aprovat avui una declaració institucional, signada per tots els grups municipals, que sol·licita al departament d’Educació el manteniment de la totalitat de les línies educatives existents al municipi, així com continuar treballant per un model de zonificació que defensa una escola inclusiva que atengui la diversitat i lluita contra la segregació escolar. El text de la declaració també demana continuar treballant per la disminució de ràtios a tots els centres educatius del municipi el curs 2025-2026.
«Els grups municipals de l’Ajuntament volen reafirmar el compromís amb tots els centres educatius del municipi i donen suport a la proposta avalada de manera unànime per la comissió de planificació de reduir la ràtio a 19 alumnes a Infantil 3, amb ajustaments específics als centres de màxima complexitat», recull la declaració, que també defensa el manteniment de les línies actuals existents amb una ràtio de 27 alumnes als centres educatius que imparteixen secundària al municipi.
Aprovació d’ajuts a l’IBI per a persones en situació de vulnerabilitat social
Durant el ple es van aprovar les bases reguladores per concedir ajuts a l’IBI destinats a persones en situació de vulnerabilitat social. La regidora d’Acció Social, Dolors Bel, va explicar que el dictamen s’ha portat al plenari per una discrepància prèvia entre intervenció i secretaria. «Es tracta d’un ajut a l’IBI per valor de 20.000 euros. Si no es pot fer efectiu durant el 2024, aquest govern té la intenció de duplicar la partida en el següent pressupost», va anunciar Bel.
Meritxell Roigé va criticar que aquestes ajudes s’aprovin al desembre, quan els rebuts de l’IBI ja es van cobrar al juliol i al setembre. També va recordar que va ser el seu grup qui, al ple d’octubre, va demanar explicacions sobre aquestes ajudes, i que «tres dies després, casualment, el govern va iniciar el tràmit per elaborar les bases». Segons Roigé, aquest procés s’ha fet «tard, malament i sense garanties de transparència ni participació». També va criticar l’excés de burocràcia en les bases, assegurant que amb un procés adequat, el seu grup podrien haver aportat propostes de millora, com van fer amb les bases de cultura.
Revocació de l’acord d’acceptació de l’estudi tècnic presentat per ADIF per la supressió del pas a nivell de Campredó
El ple de l’Ajuntament de Tortosa va aprovar, per unanimitat, la revocació de l’acord que acceptava l’estudi tècnic acceptava l’estudi tècnic d’ADIF sobre la supressió del pas a nivell situat al PK tgL/g72 de la línia Tortosa-Aldea. Inicialment, es va tirar endavant i ara l’Ajuntament de Tortosa i l’EMD de Campredó, han consensuat amb ADIF la necessitat d’elaborar un nou projecte que minimitzi l’impacte ambiental i urbanístic, superant les afectacions que presentava la proposta original.
Competències en matèria de salubritat pública al Consell Comarcal del Baix Ebre pel tractament de la mosca negra
El punt número 9 de l’ordre del dia abordava l’aprovació del dictamen per delegar les competències en matèria de salubritat pública al Consell Comarcal del Baix Ebre, centrant-se en el servei de tractament contra la mosca negra. Aquest dictamen, aprovat per unanimitat a la comissió, implicava traspassar aquesta gestió al Consell Comarcal.
El regidor de Junts per Tortosa, Òscar Ologaray, va qüestionar la proposta, afirmant que suposa una ampliació de les competències delegades al Consell Comarcal, quan tradicionalment el servei era gestionat pel COPATE, amb finançament compartit entre la Generalitat i la Diputació, sense cost per a l’Ajuntament. Ologaray va criticar que ara l’Ajuntament hagi d’assumir una part del cost, i va expressar que «un regidor que representa el municipi en entitats supramunicipals hauria de buscar recursos per al municipi, no incrementar-ne les despeses».
El regidor també va destacar que la proposta arribava amb retard, ja que es tractava del servei realitzat durant l’estiu passat. Segons va explicar, el Consell Comarcal va establir els preus el febrer de 2024 i el decret municipal es va signar a l’abril. La proposta preveu una despesa plurianual de 10.696,20 euros entre 2024 i 2028, tot i que la liquidació aprovada recentment pel Consell Comarcal estipula un cost de 5.500 euros per al 2024. A més, va advertir que per al 2025, la previsió ascendeix a més de 30.000 euros, i va demanar una revisió de les xifres.
En resposta, l’alcalde Jordi Jordan va afirmar que retiraven el punt i el portarien al pròxim ple ordinari amb les correccions necessàries.
Precs i preguntes de Junts per Tortosa
Ologaray va destacar que, segons l’informe d’estabilitat pressupostària, l’endeutament de l’Ajuntament de Tortosa al tercer trimestre del 2024 arriba al 49,4%, mentre que la mitjana de pagament als proveïdors se situa en 44,22 dies, superant els 30 dies establerts per la normativa. Davant aquesta situació, va instar el consistori a garantir el compliment dels terminis de pagament als proveïdors i va proposar que, durant el 2025, es destini una partida específica per amortitzar endeutament. Jordan va recollir el prec.
Per una altra banda, la regidora Anna Rehues va qüestionar l’estat del procediment relacionat amb un expedient sancionador d’inspecció de treball. Segons va exposar, aquest expedient es va derivar de la contractació irregular d’un càrrec eventual com a cap de premsa durant 10 dies. Aquesta situació va obligar l’Ajuntament a abonar 4.500 euros a la Tresoreria de la Seguretat Social, que incloïen les quotes corresponents, a més de més de 400 euros per IVA sobre una factura que no s’hauria d’haver pagat. Rehues va demanar aclariments sobre les gestions per a la devolució d’aquesta factura i si s’havia sol·licitat el reemborsament corresponent. En resposta, la regidora de Personal, Maria Jesús Viña, va explicar que encara no s’ha emès la resolució definitiva de l’expedient per part de Recursos Humans, i això impedia prendre cap decisió sobre el cas en aquest moment. Viña va concloure que, un cop finalitzat el procediment, s’avaluarà com actuar.
Joan Carles Bonfill va celebrar que s’hagi començat a podar l’arbrat d’alguns carrers de la ciutat, però va qüestionar si aquest criteri s’aplicarà de manera generalitzada o es limitarà al barri de Ferreries, on recentment han caigut diversos arbres. Va recordar que en comissions anteriors ja s’havia advertit del risc d’aquesta situació per la manca de poda i manteniment adequats, citant com a exemple l’arbre caigut davant de l’IES de l’Ebre, «que va posar en risc la seguretat de la ciutadania».
L’alcalde va respondre que la poda es duu a terme seguint els criteris marcats a escala estatal i europea per a tots els carrers i barris de la ciutat. Bonfill, però, va expressar dubtes sobre l’aplicació uniforme d’aquests criteris, assenyalant que a l’avinguda Catalunya i al carrer Hernán Cortés, que compten amb arbres de la mateixa edat i espècie, s’han fet podes totalment diferents. Jordan va respondre, que no pot controlar totes les intervencions de poda de la ciutat, però que aquestes varien segons l’època de l’any i criteris tècnics, sempre mantenint la continuïtat dels treballs al llarg de l’any. Bonfill també va plantejar la qüestió de la neteja dels embornals del polígon Catalunya Sud, destacant que l’Ajuntament de l’Aldea havia demanat que Tortosa completi aquesta tasca per evitar acumulacions d’aigua. Jordan va respondre que ho recepcionava.
Jordi Sorolla i, posteriorment, la regidora Yolanda Cardona van expressar al alcalde que, de manera reiterada, li han sol·licitat que faciliti la documentació en temps i forma adequats, així com el respecte als drets dels regidors. Sorolla va posar com a exemple la convocatòria d’un ple la setmana passada amb menys de 24 hores d’antelació, una acció que considera «és una vulneració dels drets dels regidors». Sorolla va argumentar que «convocar un ple després de les 15 h per al dia següent a les 8:15 del matí fa impossible revisar tota la documentació i resoldre dubtes amb els tècnics, ja que aquests es troben fora del seu horari laboral». A més, Sorolla va destacar que l’Ajuntament de Tortosa és la primera administració catalana que més queixes acumula per manca de transparència.
Jordan va respondre recordant els 46 plens extraordinaris celebrats durant l’anterior mandat, 25 dels quals eren urgents, assenyalant que abans era tan legítim fer plens urgents com ho és ara. En relació amb la transparència, va lamentar que, en assumir l’alcaldia, es trobés tots els correus electrònics esborrats.
Finalment, la portaveu de Junts per Tortosa, Meritxell Roigé, va recordar que, segons les dades de març, des que van entrar al govern al mes de juny s’havien empadronat 2.159 persones més, destacant que més del 95% d’aquesta població era d’origen immigrant, «això suposa un augment considerable de la taxa d’immigració a Tortosa, que ha arribat al 24%, un percentatge molt superior al 17% de la mitjana catalana». Per aquest motiu, va sol·licitar un control més estricte del padró. Roigé va continuar explicant que, quan van demanar les dades novament a finals de setembre, un cop passats 60 dies, en comptes dels 10 habituals, es va observar que en només tres mesos havien augmentat 704 noves altes, situant la població actual a 37.248 habitants. Això representa un creixement de més de 2.000 persones en un any i mig, amb la taxa d’immigració actual a Tortosa ja arribant al 25%.
Roigé va preguntar sobre les causes d’aquest increment, a què l’alcalde, Jordi Jordan, va respondre que, entre juliol de 2022 i març de 2023, durant el mandat de Roigé, la població no nacional va créixer un 1,21%, mentre que en els primers sis mesos del seu govern, la població no nacional havia crescut un 1,18%, gairebé al mateix ritme. En canvi, durant els últims mesos, el creixement ha estat del 0,92%. Jordan va finalitzar la seva intervenció preguntant a Roigé sobre les mesures que proposava per regular el padró, a la qual la portaveu de Junts per Tortosa va respondre que, en realitat, era l’alcalde qui havia de respondre, ja que la situació actual no s’havia produït durant el seu mandat.
Roigé va concloure informant que el seu grup havia rebut queixes de veïns que alertaven que es registraven persones als seus habitatges sense autorització. Jordan va respondre que no tenien constància d’aquesta qüestió, però va subratllar que hi havia habitatges amb més de 10 persones empadronades des de l’època del mandat de Roigé, situació que actualment estaven intentant regularitzar.
Redacció L.P.