14.3 C
Amposta

L’economia de les Terres de l’Ebre no ha recuperat l’ocupació perduda

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’economia de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona ha trigat deu anys en refer-se de la crisi, però el 2018 va superar per primer cop els registres que tenia el 2007 en termes de productivitat. Tot i això, la demarcació no ha recuperat els llocs de treball destruïts i encara arrossega un 5,3% menys d’afiliats que aleshores, segons l’Anuari Econòmic Comarcal del BBVA que s’ha presentat aquest dijous a Tarragona. L’informe apunta també que Tarragona va ser la demarcació catalana que menys va créixer l’any passat -un 1,6%-, sobretot per la davallada industrial i del sector primari. El Baix Penedès (3%), el Baix Ebre (2,5%) i l’Alt Camp (2,4%) són les comarques que van liderar el creixement, mentre que el Baix Camp i la Terra Alta van decréixer lleument –un 0,3%.

L’anuari del BBVA analitza l’evolució de l’economia basant-se en el Valor Afegit Brut (VAB), un indicador que mesura tant la productivitat com la riquesa generada. L’autor de l’estudi i catedràtic emèrit d’Economia Aplicada de la UAB, Josep Oliver, ha destacat que l’any passat la demarcació va superar els estralls de la crisi amb un augment acumulat de l’1,6% entre 2007 i 2018. Per contra, recuperar l’ocupació perduda requerirà encara més temps. Bàsicament en la construcció, segons l’economista, però també en la indústria, amb uns 4.000 afiliats menys.

L’informe assenyala que l’any passat el VAB de la demarcació va créixer un 1,6%, per sota de la mitjana catalana, per la davallada del sector industrial (-1,3%) i del sector primari (-3,6%), que van moderar els repunts de la construcció (3,9%) i els serveis (3,1%)

Tarragona va ser l’única demarcació on el 2018 van caure les exportacions internacionals -un 2,2%-, arrossegades per la caiguda d’un 30% de les vendes de productes minerals, derivats del petroli i productes energètics, i d’un 13% de maquinària –dos sectors amb un fort pes en l’àmbit exportador. Oliver ha emmarcat aquesta situació en un retrocés del comerç global. A més, la química va tancar un any “complicat”, amb un retrocés de l’1,3%. Això va fer retrocedir el Camp de Tarragona un 2,5%, mentre que les comarques ebrenques van créixer en l’àmbit industrial un 1,4%, per damunt de la mitjana.

El Camp de Tarragona també va liderar l’any passat la caiguda del VAB del sector primari, amb un 4,6% menys, mentre que a les Terres de l’Ebre la davallada va ser del 3%. Els pitjors resultats es van donar en l’àmbit agrícola, amb reculades importants en l’oli d’oliva (-45,8%) i la fruita seca (-23,5%), i també en la ramaderia. Per contra, la pesca va oferir un notable 6,4% d’increment. La Ribera d’Ebre va ser la comarca més castigada, amb una davallada del VAB primari del 17,8%, en contrast amb el 4,7% d’increment del Baix Penedès.

En l’àmbit de la construcció, el 2018 es van detectar signes de lenta recuperació en el nombre d’habitatges iniciats. En concret, se’n van començar poc més de 900, molt lluny, però, dels prop de 25.000 del 2006. El Tarragonès, el Baix Camp i el Montsià van liderar l’any passat els creixements d’habitatges iniciats en termes absoluts. En conjunt, el VAB de la construcció va créixer un 3,9% al territori, empès sobretot per la promoció i construcció d’edificis, i l’obra civil.

En l’àmbit terciari, el sector serveis de la demarcació ha superat àmpliament el sotrac de la crisi, amb un avenç del 3,1% del VAB i un 4% més d’afiliats que el 2007. Al Camp de Tarragona destaquen els bons resultats dels serveis privats, sobretot les activitats professionals, científiques i administratives, l’hostaleria i els transports, i l’emmagatzematge. A les Terres de l’Ebre, el repunt es deu sobretot als serveis col·lectius relacionats amb l’administració pública. El comerç s’ha situat en uns nivells de creixement molt inferiors als d’anys enrere i Oliver ha explicat que un factor seria l’auge del comerç electrònic, que alhora ha disparat el transport de mercaderies per carretera.

El sector turístic va tancar el 2018 amb pitjors dades que l’exercici anterior. A les Terres de l’Ebre les pernoctacions van caure un 9,2%, fins a les 718.000, mentre que a la Costa Daurada el retrocés va ser més moderat, del 4,9%, fins als 9,8 milions de pernoctacions –mig milió menys que el 2107. En aquest camp destaca sobretot la reducció de visitants nacionals i el bon comportament dels estrangers.

S’esperen pocs canvis per al 2019

Tot i la moderació del VAB l’any passat, Oliver ha destacat que el Camp de Tarragona és el territori que més va créixer a Catalunya durant el període de recuperació comprès entre el 2013 i el 2018, amb un repunt del VAB del 16,2%, liderat pel Tarragonès. Les Terres de l’Ebre van créixer un 10,7% durant la recuperació i aquí només el Montsià es va mantenir per damunt de la mitjana catalana -del 14,9%. De cara al 2019, el catedràtic ha anticipat que s’espera una continuació del 2018. A més, Oliver ha vaticinat l’inici d’una desacceleració de cara al 2020, però no una recessió.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -