14.3 C
Amposta

L’Ateneu Cooperatiu contribueix a la creació de set noves cooperatives a les Terres de l’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’Ateneu Cooperatiu ha contribuït en els darrers dos anys a la creació d’un total de set cooperatives relacionades amb l’economia social a les Terres de l’Ebre. Aquesta entitat, constituïda fa tres anys, està integrada per diverses cooperatives, fundacions i organismes públics que impulsen i fomenten el cooperativisme a la regió de l’Ebre.

De les set noves cooperatives, tres es van crear el 2018 (les Filloles de Clara, el Racó de la Festa i Anam Cara), i la resta el 2019 (Avant Ebre, Artra, La Segona Volta i Milpeus). Es tracta de projectes molt diversos que, per una banda, tenen en comú la seua aposta per un model econòmic més just i sostenible i que, per una altra banda, indaguen en àmbits econòmics poc explorats al territori.

El Racó de la Festa, amb seu a Amposta, és una cooperativa que s’encarrega de l’organització d’esdeveniments festius i culturals (bodes, aniversaris, produccions d’espectacles teatrals…). Les Filloles de Clara, amb seu a Amposta també, han impulsat un dels primers espais d’escape room del territori. Anam Cara, de Sant Jaume d’Enveja, està especialitzada en les teràpies naturals i el conreu de plantes aromàtiques al mateix temps que organitzen tallers relacionats amb el coneixement del cos i la ment. Avant Ebre, realitza accions formatives a les empreses dins l’àmbit dels riscos laborals al mateix temps que treballa per la dinamització econòmica, social i laboral del territori. La cooperativa Artra, es dedica a recuperar i promoure l’artesania, les tradicions i el patrimoni des del periodisme, la gestió cultural, el turisme actiu i sostenible i la pedagogia. Recentment ha obert una nova línia de negoci amb la venda online d’artesania certificada, artrashop. La Segona Volta, amb l’acompanyament de l’Ateneu, ha passat d’associació a cooperativa. Té la seu a Roquetes i la seua activitat està orientada a la recuperació i comercialització d’objectes i productes fora d’ús per donar-los una segona vida i fomentar així la reutilització i l’economia circular. Finalment, Milpeus és una cooperativa situada a Horta de Sant Joan que treballa per facilitar l’accés a la terra i fomentar projectes emprenedors que contribueixin a la dinamització del medi rural, reconvertint explotacions agràries en actiu o en desús segons els principis de l’agricultura ecològica i regenerativa.

A banda d’aquestes cooperatives ja constituïdes, n’hi ha una altra pendent de constituir-se, l’Enllaç de l’Ebre, una cooperativa agroecològica de producció i consum social, que vol fer de pont entre les productores i les consumidores del territori. A més de vetllar per distribuir el més a prop possible els excedents que el mercat local no absorbeix.

“Aquestes són només les que s’han acabat creant, però el cert és que des del programa CoopCrea hem rebut moltes més peticions d’acompanyament, alguns s’acabaran constituint l’any vinent i d’altres potser no acabaran de donar mai el pas, però sí que constatem que cada vegada hi ha més coneixement i interès al territori pel cooperativisme”, apunta Sofia Arques, tècnica d’acompanyament de projectes de l’Ateneu Cooperatiu Terres de l’Ebre. Així, a través del programa CoopCrea s’han assessorat un total de 20 projectes, als quals cal sumar 36 més que han fet algun tipus de consulta puntual. L’altra via en què treballa l’Ateneu és reconvertir en cooperativa empreses del territori que estiguin amenaçades per un tancament probable o imminent.

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -