14.3 C
Amposta

L’ampostina Irene Espuny, coautora d’un estudi que obre la via a tractaments contra la metàstasi del càncer de mama

Una investigació desxifra el mecanisme pel qual la proteïna MAF afavoreix la metàstasi del càncer de mama

El més vist

spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -

Investigadors de l’Institut for Research in Barcelona (IRB) liderats pel doctor Roger Gomis, entre els quals hi ha l’ampostina Irene Espuny, han descobert el mecanisme pel qual la proteïna MAF augmenta el risc que el càncer de mama faci metàstasi, cosa que agreuja dràsticament el pronòstic i la supervivència de les pacients. El descobriment, portat a terme a Catalunya i publicat a la revista Nature Cell Biology, obre la possibilitat de prevenir la metàstasi.

Treballs d’investigació previs ja havien relacionat la proteïna MAF amb un risc més alt de recaigudes i que el càncer de mama localitzat s’estengui, però se’n desconeixia la causa. L’equip de l’IRB ha descobert ara que aquesta proteïna interactua amb el receptor d’estrògens, un element clau en el desenvolupament del càncer de mama, i en modifica l’estructura. Aquesta interacció provoca una reestructuració de l’ADN que permet l’activació de gens que afavoreixen la metàstasi, en resposta a l’estrogen.

L’estudi obre la possibilitat d’evitar-ho mitjançant la inhibició de la molècula KDM1A, que és la responsable d’aquesta reestructuració de l’ADN. I precisament ja hi ha un tractament, en fase d’assaig clínic, capaç d’inhibir aquesta molècula. L’assaig d’aquest inhibidor és independent del descobriment efectuat per l’equip de Gomis –portat a terme en cèl·lules de cultiu al laboratori, en models d’animals de la malaltia i en mostres de pacients–, però tots dos es poden complementar. A més, hi ha una connexió entre l’augment de la proteïna MAF i la resistència al tractament amb bifosfonats, que s’utilitza normalment per prevenir la metàstasi del càncer de mama als ossos.

Segons els investigadors, aquesta informació és particularment important per a les pacients més joves perquè els tractaments destinats a evitar la metàstasi òssia poden, en alguns casos, tenir l’inconvenient que desvien les cèl·lules malignes cap altres òrgans, cosa que té un impacte negatiu en la supervivència global de les pacients.

“Aquest descobriment representa un pas crític en la comprensió de com es propaga el càncer de mama i obre noves oportunitats terapèutiques per al 20% de les pacients que no es poden beneficiar del tractament amb bifosfonats”, explica el doctor Gomis, cap de grup del CIBER de Càncer (CIBERONC).

A més, ja hi ha un test desenvolupat per Inbiotomotion –empresa subsidiària de l’IRB Barcelona i l’ICREA– destinat a detectar l’amplificació del gen MAF en les pacients amb tumors de mama, que ja està disponible per al seu ús a Espanya. Mitjançant aquesta eina, es pot descobrir si la pacient té la proteïna MAF.

Les primeres autores del treball són la doctora Alicia Llorente, que va iniciar aquest estudi durant els seus estudis de doctorat, i Teresa Blasco, que firma també com a responsable juntament amb el doctor Gomis i Irene Espuny. La investigació s’ha portat a terme en col·laboració amb els laboratoris del doctor Luciano Di Croce, del Centre de Regulació Genòmica, la doctora Alexandra Avgustinova de l’IRB Barcelona i Sant Joan de Deu, i la doctora Ingunn Holen, de la University of Sheffield.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -